Szexuális kényszerítés az újbudai óvodában: őrizetbe vettek egy pedagógiai asszisztenst

A Gazdagréti Szivárvány Óvoda egyik alkalmazottja ellen indult nyomozás, szexuális kényszerítés bűntett megalapozott gyanúja miatt.

2024. március 1., 19:39

Szerző:

Azonnali hatállyal belső vizsgálatot rendelt el Újbuda polgármestere, amint arról értesült, hogy a Gazdagréti Szivárvány Óvoda egyik munkatársával kapcsolatban névtelen feljelentés érkezett a XI. kerületi rendőrséghez. A szülőket a történtekről ma reggel hivatalos levélben értesítette az óvoda vezetése – olvasható Újbuda Önkormányzatának szerkesztőségünknek küldött közleményében. A 24.hu úgy tudja, a férfi pedagógiai asszisztensként dolgozott az óvodában, és már ki is hallgatták gyanúsítottként. Ezt megerősítette a Budapesti Rendőr-főkapitányság is.

A BRFK közölte: bejelentés alapján szexuális kényszerítés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást, amelyben egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki. A férfit a nyomozók őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására az ügyészség felé. A kényszerintézkedés elrendeléséről várhatóan már szombaton döntenek.

Az óvoda azonnal kirúgta a gyanúsított férfit

Újbuda Önkormányzatának sajtófelelőse azt írta, a Rendőrség február 23-án kezdett adatgyűjtésbe egy névtelen bejelentés alapján. Újbuda Önkormányzata is ekkor értesült először az ügyről.

Az érintett dolgozó azóta nem léphetett be az óvoda területére, nem találkozhatott a gyermekekkel, 2018-ban indult munkaviszonyának megszüntetésére haladéktanul sor került, köznevelési foglalkoztatotti jogviszonya megszűnt.

A BRFK XI. kerületi rendőrkapitányságának hivatalos tájékoztatása a nyomozás elrendeléséről február 29-én érkezett. Az önkormányzat mindenben támogatja a BRFK munkáját, közös érdekünk, hogy az igazság minél előbb kiderüljön.

A gyanút megalapozó cselekmény(ek)ről egyelőre nem áll az önkormányzat rendelkezésére információ, korábban az érintett pedagógus asszisztens munkájával kapcsolatban panasz sem az óvoda vezetéséhez, sem az önkormányzathoz nem érkezett – olvasható a közleményben.

Mint írták, Újbuda Önkormányzata elkötelezett abban, hogy ahogy eddig is, ezután is a legnagyobb érzékenységgel és a leghatározottabban lépjen fel minden, a gyerekeink egészséges fejlődését veszélyeztető tényezővel szemben. A konkrét esettől függetlenül is dolgoznak azon, hogy megerősítsék az intézmények gyermekbiztonságra vonatkozó szabályait, jelző rendszerét és továbbra is a lehető leggyorsabban fognak reagálni a zéró tolerancia jegyében. 

Szexuális kényszerítés a BTK-ban

A Büntető Törvénykönyv 196. §-a szerint a szexuális kényszerítés: aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít. 

Szexuális kényszerítés miatt a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a szexuális kényszerítést tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el.

(Kiemelt kép: Sandrine Marty / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.