Ötös lottó: nagy titok derült ki, most érdemes szerencsét próbálni

Négy hónapja nem volt telitalálatos szelvény az Ötös lottón, amiből egyébként is csak kettő született idén. Igaz, a február 24-i nyertes a játék történelmének legnagyobb jackpotját, több mint 6,5 milliárd forintot vihette haza.

2024. július 12., 16:02

Szerző:

Minden idők hetedik legnagyobb jackpotja várja a szerencsés nyertest az Ötös lottó most szombati sorsolásán, miután több mint 4 hónapja nem született telitalálat. Az előző sorsoláson 21 játékos közel volt a fődíjhoz, csak egy számot hibázott. Ezen héten 3,7 milliárd forinttal lehet gazdagabb az a szerencsés, aki egyedüliként mind az öt számot eltalálja – áll a Szerencsejáték Zrt. cikkében. Eszerint Magyarország legismertebb számsorsjátékán telitalálatos szelvény idén eddig két alkalommal született, amiből a február 24-i nyertes a játék történelmének legnagyobb jackpotjával, több mint 6,5 milliárd forinttal térhetett haza.

Az Ötös lottó elmúlt 67 évében számos érdekesség található. A legkevesebb négytalálatos 2000. 42 hetében született. Ekkor 3 nyertes örülhetett minden idők eddigi legnagyobb négy találatos nyereményének, 8,67 millió forintnak. 10 évvel később pedig megdőlt a legtöbb négy számot helyesen tippelő rekord, 291 ikszelővel. Az ő nyereményük mindössze 164 020 forint volt.

Az Ötös lottó a március 2-i húzás óta halmozódik így a jackpot összege elérte a 3,7 milliárd forintot.

Annak ellenére, hogy játékosok már többféle módon adhatják meg az öt játékba küldött számot – az Okoslottó alkalmazásban például a telefon megrázásával – továbbra is sokan maradnak az évtizedes hagyománynál, miszerint a családtagok születési évét, vagy korát játszak meg.

Az Ötös lottó története során a legrövidebb halmozódás 1 hét volt, a leghosszabb pedig 39 hét. A főnyeremény halmozódására a szabályok szerint 52 hét áll rendelkezésre, ezután a főnyeremény nem növekszik tovább. Ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a pénz a részvételi szabályzat alapján a többi nyertes között kerül felosztásra, ugyanakkor erre a játék 66 éves története során még egyszer sem volt példa.

Amennyiben a szombati sorsoláson lesz telitalálat, akkor a helyesen tippelő szerencsésnek 90 nap áll rendelkezésére, hogy jelentkezzen nyereményéért, mégpedig az úgynevezett nagynyertes-vonalon, amelyről a Szerencsejáték Zrt. oldalán és az értékesítőhelyeken is érdeklődhet. A nyeremény kifizetésének alapfeltétele, hogy a nyertesnek Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben csak banki átutalással történhet.

Ezek az Ötös lottó szabályai

Az Ötös lottó játékban 90 számból kell 5-öt kiválasztani. A cél az, hogy minél többet eltaláljunk a hetente sorsolt 5 nyerőszám közül. Ez akkor jár pénznyereménnyel, ha legalább 2 találatunk van egy mezőn, a főnyereményt az 5 találat jelenti.

Játszható saját számokkal és gépi formában, véletlen számokkal. Szelvényünket feladhatjuk 1 vagy 5 hétre is. Egyhetes játéktípus esetén csak a soron következő sorsolásra, öthetes játék esetén a következő 5 sorsolásra lesz érvényes a játékunk.

További fontos tudnivaló, hogy egy alapjáték ára: 400 forint. A fizetendő összeg tehát ennyi, szorozva az alapjátékok számával szorozva a hetek számával. Normál játék esetén egy szelvényen maximum 20 számmező játszható meg.

A kombinációs játék és az okoskombinációs játék részvételi díja az alapjátékok számának és az alapdíjnak a szorzata.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Michal Fludra/NurPhoto/AFP)