Gigászi összeget adományozott egy 93 éves özvegy az egyik főiskolának

Az adomány az 56-szorosa annak, mint amennyi az ötös lottó múltheti, egyben minden idők legnagyobb megnyert összege volt.

2024. március 1., 20:24

Szerző:

Egy Wall Street-i vállalkozó 93 éves özvegye egymilliárd dollárnyi adományt ajánlott fel a bronxi Albert Einstein Orvostudományi Főiskolának, azzal az utasítással, hogy a pénzt a hallgatók tandíjának fedezésére fordítsák – írta a New York Times. Az adományozó, Ruth Gottesman maga is az egyetem professzora volt, ahol a tanulási zavarokat vizsgálta, szűrőtesztet dolgozott ki, és műveltségi programokat vezetett. A lap szerint ez az egyik legnagyobb jótékonysági adomány egy oktatási intézménynek az Egyesült Államokban, és valószínűleg a legnagyobb egy orvosi képzéssel foglalkozó iskolának.

A vagyon néhai férjétől, David Gottesmantől származik, akit sokan csak Sandyként ismertek és aki Warren Buffett amerikai részvénybefektető és üzletember pártfogoltja volt.

Az adomány nemcsak elképesztő nagyságával keltett sokakban megdöbbenést, hanem azért is, mert Bronxban, a város legszegényebb kerületének egyik egészségügyi intézményéhez kerül. Bronxban magas a korai halálozások aránya, és egyben New York legkevésbé élhető része.

Dr. Gottesman bízik abban, hogy adománya lehetővé teszi új orvosok képzését, akik pályafutásukat iskolai tartozás nélkül kezdhetik meg. Az ilyen képzések tandíja gyakran meghaladja a 200 000 dollárt. Azt is reméli, hogy adománya kiszélesíti a hallgatói kört olyan emberekkel, akik egyébként nem engedhették meg maguknak, hogy orvosi egyetemre járjanak.

Amíg férje egy befektetési céget, a First Manhattan-t vezette, Dr. Gottesman hosszú karriert futott be az Einsteinben. 1968-ban kezdte a pályáját, amikor a pszichoedukációs szolgáltatások igazgatójaként dolgozott. Régóta tagja az Einstein kuratóriumának, melynek jelenleg is az elnöke. Az elmúlt években közeli barátságba került Dr. Philip Ozuah gyermekorvossal, aki az egészségügyi rendszer vezérigazgatójaként felügyeli az egészségügyi főiskolát és a hozzá tartozó kórházat, a Montefiore Medical Centert. A barátságuk miatt is döntött úgy a 93 éves özvegy professzor, hogy a férje által ráhagyott összeget a feltörekvő generáció oktatására ajánlja fel.

Dr. Ozuah és Dr. Gottesman pénteken jelentette be, hogy egymilliárd dollárt, aktuális árfolyamon számolva nagyjából 363 milliárd forintnak megfelelő összeget adományoz a főiskolának, melynek köszönhetően az oda járó hallgatóknak soha többé nem kell tandíjat fizetniük.

(Kiemelt kép: Pexels)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.