Öt gimnáziumban elégedetlenkednek ma a tanárok

A héten kezdődött polgári engedetlenségi akcióban eddig mintegy 250 tanár vett részt.

2022. február 18., 08:36

Szerző:

Pénteken a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium, a Berzsenyi Dániel Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola és a miskolci Földes Ferenc gimnázium tanárai tiltakoznak.

Ez utóbbiban egyelőre csak Szűcs Tamás magyar-történelem szakos tanár tiltakozik, de mint a 168-nak elmondta:

jövő héten több miskolci iskolában összehangoltan lesz majd polgári engedetlenségi akció.

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban mintegy 20 tanár tiltakozik ma, Takács Gergely a 168-nak elmondta: minden rendben van, a vezetőség nem akadályozza őket.

( A Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai polgári engedetlenségi akcióban. Forrás: Vörösmarty Mihály Gimnázium)

A Vörösmarty Gimnázium egy videót tett közzé:

 

 

A szintén budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumból Mahler Attilával beszéltünk, aki elmondta, hogy

a tantestület közel fele engedetlenkedik és több, mint 2/3-a tiltakozik.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium tiltakozó tanárainak közleménye

Alulírottak, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022. február 18-án, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk.

Azért döntöttünk a polgári engedetlenség mellett, mert a Kormány az Alaptörvény XVII. cikk 2. bekezdésével ellentétben a 36/2022. (II.11.) Kormányrendelettel nevetségessé teszi a sztrájkot és a sztrájkolókat, ugyanis a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva úgy határozza meg az elégséges szolgáltatások körét, hogy munkaidőnk 65-100%-át le kell dolgozni. Mindeközben a sztrájk miatt megvonja a fizetésünket. Így a kormányrendelet nem felel meg az Alaptörvénynek A Kormány című 15. cikke 4. bekezdésének.

Akciónkkal azt szeretnénk elérni, hogy a sztrájktárgyalások során érvényesüljenek a szakmai és érdekvédelmi célok, és az Alaptörvényben kimondott (XVII. c. 2.) munkabeszüntetéshez való jog.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Budapest, 2022. február 18.

 A polgári engedetlenségi megmozdulásban részt vesznek:

Baranyai Klára, Boskovitzné Csernyánszky Katalin, Bőhm Eszter, Csimár Csaba, Donogán Kitti, Drahos Viktória, Edvi Adrienn, Fodor Zsófia, Halász Márton, dr. Juhászné Székely Judit, Kerek Roland, Kormos Mária, László Tímea, Lendvai Dorottya, Mahler Attila, Dr. Mezei Mónika, dr. Ökördi Péterné, Pénzes Katalin, Sáfrán Ferenc, Siegler Gábor, Simon Anna, Szebényi Sándor, Sándor Erika, Szép Barbara, Utassy Katalin, Varga Dávid, Virág Miklós,

Kollégáim polgári engedetlenségi megmozdulását támogatom: Csizmadia Kinga, dr. Asztalos Éva, dr. Borbélyné Vidra Ágnes, Csorbáné Bere Anikó, Dr. Csernovszky Zoltán, Juhász Anna, Károlyi Gergely, Kévés Rita, Klein Anita, Mészáros Mónika, Nemecskó István, Nemeskéri Péter, Pénzes Ágnes, Polgár Júlia, Sólyomné Molnár Lídia, Tischlerné Szabó Csilla".

Az Eötvös Károly Gimnáziumban a tantestület háromnegyede részt vesz az akcióban, összesen 60 tanár. A PDSZ egy videót is közzé tett:

A Vörösmarty Gimnázium egy videót tett közzé: Cikk_Oldal_Embed

 

Ahogy írtunk róla, múlt héten jelent meg az a kormányrendelet, amely hivatkozva a járványveszélyre, meg arra a felhatalmazásra, hogy a kormány rendeletet és szabályokat hozhat veszélyhelyzetben, gyakorlatilag megakadályozza a sztrájkot. A rendelet szerint a sztrájk ideje alatt az érettségiző diákoknak 100 százalékban meg kell tartani az órákat. Az óvodában a foglalkozásokat nem kell megtartani, de a gyermekfelügyeletet ott is biztosítani kell. Az egyéb osztályokban az órák 50 százalékát kötelező megtartani a sztrájk ideje alatt.

Az akciót a Szent László Gimnázium kezdte el. Ott 12 tanár nem vette fel a munkát hétfőn. Kedden a Kölcsey Gimnázium folytatta, szerdán a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban 48 tanár, és egy pedagógus egy másik budapesti iskolából, csütörtökön pedig a Szerb Antal és a Pesterzsébeti Technikum négy tanára nem vette fel a munkát. 

 
Arról, hogy mi is az a polgári engedetlenség, ITT olvashat.
 

(Kiemelt kép forrása: Mahler Attila Berzsenyi Dániel Gimnázium) 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.