Öt éve tart a poloskainvázió a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában

Az Átlátszó olvasója videót is küldött arról, ahogy a poloskák ellepik az ápoltat. Állítása szerint 2018 óta ilyen a helyzet, a kórházi személyzet tehetetlen, a hozzátartozók pedig nem is láthatják, milyenek a körülmények.

2023. augusztus 9., 10:48

Szerző:

Videóra vették, ahogy egy beteget ellepnek az ágyi poloskák a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében. Az Átlátszó úgy tudja, a teljes intézményben a videóban látottakhoz hasonló állapotok uralkodnak. 

Forrásuk szerint 2018 óta tart a probléma, bár „ilyen apró fújások vannak, de két-három nap múlva ugyanaz a helyzet áll fel.” Arra is volt már példa, hogy a betegek aláírást gyűjtöttek, és lementek az iroda elé, erra annyit mondtak nekik, hogy folyamatban van az irtás.

Informátoruk szerint hiába tartják éjjeli állatnak, a poloskák már nappal is előjönnek. 

Az Átlátszó olvasója szerint az ápolók próbálnak segíteni, de nem tudnak. Hiába cserélnek ágyneműt, fél óra múlva 50-60 rovar kerül elő. A személyzetnek nincsenek eszközei. Az ápoltak hozzátartozói pedig nem is láthatják az intézményben uralkodó állapotokat, ők ugyanis az intézmény udvarán kialakított helyen, illetve a Látogató fogadó helyiségben találkozhatnak a betegekkel.

Az ügy kapcsán az Átlátszó megkereste a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegyét, akik annyit válaszoltak, hogy „a fertőzés megszüntetése érdekében az intézmény és a fenntartó is megteszi a szükséges intézkedéseket. Az ellátottak látogatása az intézményre vonatkozó látogatási rend szerint biztosított”.

Nem ez az egyetlen a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő intézmény, amely ágyi poloska problémákkal küzd. A nagymágocsi otthonban tavaly novemberben panaszkodtak a betegek, hogy összemarták őket a rovarok. A fenntartó akkor azt közölte, hogy „az említett intézményben idén júliusban jelent meg az ágyi poloska, de tömeges fertőzés nem alakult ki. Az intézmény haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, és több alkalommal is végzett rovarirtást, szakember bevonásával. A lakószobát, ahol az ágyi poloska megjelent, lezárták, az érintettek orvosi ellátásban részesültek. Az intézményben hasonló eset az elmúlt két évben nem fordult elő”.

Azt, hogy milyen irtást és kivel végeztettek, nem közölték. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: UWE ANSPACH / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP)