Öt centiméternél nagyobb átmérőjű jég miatt adtak ki riasztást

Északnyugat felől érkezik nagy dérrel-durral egy hidegfront. 

2023. július 12., 11:16

Szerző:

Ma napközben főleg keleten várhatók zivatarok, majd egy északnyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében késő délutántól, estétől újabb hullámban kipattannak zivatarok, heves zivatarok. Ekkor először északnyugatot, nyugatot érik el, majd estétől, késő estétől már zivatarrendszerré szerveződve kiterjedtebben (főként az ország északi felében) heves kísérőjelenségeket okoznak és fokozatosan a keleti országrészre is átterjednek – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése.

Csütörtökön ismét nagy területen, kiterjedten várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A nap első felében főleg az ország északkeleti felében, majd a késő délutáni óráktól kiemelten a déli országrészben várhatók további zivatarok, amelyek ott rendszerbe is szerveződhetnek, károkozó események is nagyobb területen várhatók.

A legintenzívebb cellákat mindkét nap nagy méretű jég – néhol 5 centiméternél nagyobb átmérőjű–, helyenként a 100 km/h-t meghaladó szélvihar, illetve felhőszakadás – 20-40, néhol 50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség – kíséri. A piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak.

A napi középhőmérséklet ma az északkeleti területeket leszámítva 25 fok felett, főként a déli területeken 27 fok körül várható. Csütörtökön mérséklődik a hőség, főként az ország délkeleti felében várható 25 fok feletti, délkeleten néhol 27 fok feletti napi középhőmérséklet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Esernyőt tartó férfi a jégesőben Budapest belvárosában 2020. június 14-én. MTI/Balogh Zoltán)

Tegnap 19:51

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Tegnap 18:57

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.