Öt centiméternél nagyobb átmérőjű jég miatt adtak ki riasztást

Északnyugat felől érkezik nagy dérrel-durral egy hidegfront. 

2023. július 12., 11:16

Szerző:

Ma napközben főleg keleten várhatók zivatarok, majd egy északnyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében késő délutántól, estétől újabb hullámban kipattannak zivatarok, heves zivatarok. Ekkor először északnyugatot, nyugatot érik el, majd estétől, késő estétől már zivatarrendszerré szerveződve kiterjedtebben (főként az ország északi felében) heves kísérőjelenségeket okoznak és fokozatosan a keleti országrészre is átterjednek – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése.

Csütörtökön ismét nagy területen, kiterjedten várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A nap első felében főleg az ország északkeleti felében, majd a késő délutáni óráktól kiemelten a déli országrészben várhatók további zivatarok, amelyek ott rendszerbe is szerveződhetnek, károkozó események is nagyobb területen várhatók.

A legintenzívebb cellákat mindkét nap nagy méretű jég – néhol 5 centiméternél nagyobb átmérőjű–, helyenként a 100 km/h-t meghaladó szélvihar, illetve felhőszakadás – 20-40, néhol 50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség – kíséri. A piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak.

A napi középhőmérséklet ma az északkeleti területeket leszámítva 25 fok felett, főként a déli területeken 27 fok körül várható. Csütörtökön mérséklődik a hőség, főként az ország délkeleti felében várható 25 fok feletti, délkeleten néhol 27 fok feletti napi középhőmérséklet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Esernyőt tartó férfi a jégesőben Budapest belvárosában 2020. június 14-én. MTI/Balogh Zoltán)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.