Az őszi felfázás elkerülhető, ha betartja ezeket a szabályokat

A hideg idő beköszöntével a felfázás is beköszönt az életünkbe. Ám néhány egyszerű szabály betartásával minimalizálhatjuk annak esélyét, hogy tartósan megbetegedjünk.

2024. szeptember 23., 16:12

Szerző:

Amint arról már korábban a 168.hu beszámolt, a felfázást em a hideg idő, hanem a baktériumok okozzák. A felfázás vagy hólyaghurut tipikusan női betegség. Ezt a hölgyek testfelépítése magyarázza: a gáttájékon a húgycső, a hüvely és a végbél nyílása igen közel van egymáshoz, ezért a baktériumok könnyen bejuthatnak a húgycsőbe – foglalja össze az Egészségkalauz,

A felfázás oka

A nők húgycsöve ráadásul jóval rövidebb is, mint a férfiaké, így a kórokozóknak rövidebb utat kell megtenniük a húgyhólyagig, amelynek falán megtapadva gyulladást okoznak. Az esetek 70-90 százalékában az egészséges bélflórában is jelen lévő E. coli baktérium okozza a fertőzést, amelynek tünetei nagyon hirtelen jelentkeznek. A baktériumok ugyanis rendkívül gyorsan tudnak szaporodni: húsz perc is elég, hogy a számuk megduplázódjon.

Ez tegyük a felfázás ellen

Ha érezzük a felfázás tüneteit, vagyis

  • gyakori vizelési inger
  • sürgető vizelési inger
  • vizelésnél érzett szúró, égő érzés, fájdalom
  • alhasi, kismedencei fájdalom, különösen a szeméremcsont környékén, mely súlyos esetben a deréktájra is kiterjedhet is tipikus a felfázásra
  • zavaros, homályos vizelet
  • véres vizelet, heamaturia

Ahogy minden betegség esetében, a felfázásra is érvényes az a szabály, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Néhány szokás kialakításával azonban tudjuk csökkenteni a felfázás kockázatát.

A felfázás megelőzésében fontos a sok folyadék fogyasztása, illetve a vizelet teljes kiürítésé. Így átmossuk a húgyutakat, a baktériumok megtelepedését akadályozzuk, valamint a kőképződés esélyét is csökkentjük.


Az immunrendszerünk erősítése céljából segíthet a C-vitamin fogyasztása is.


Széleskörben elterjedt továbbá a tőzegáfonya használata. A hatóanyag tőzegáfonyalé vagy tőzegáfonya-kapszula formájában bármelyik drogériában, gyógyszertárban beszerezhető.


A felfázás megelőzésében segíthet továbbá, ha kerüljük az ülőfürdők használatát (pl. termálvíz), ugyanis ezek is a baktériumok számára kedvező környezetet jelentenek, ahol könnyebben megfertőződhetünk.


Egy egyszerű szokás kialakításával is védhetjük magunkat a felfázástól. A WC papírt elölről hátrafele törölve megakadályozzuk, hogy a baktériumok a végbél környékéről a vaginába vagy a húgycsőbe jussanak. Ellenkező mozdulattal pont, hogy bejuttatjuk őket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

14:50

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.