Őrülten cikáztak a villámok, megállíthatatlanul ömlött a jég: így csapott le az ítéletidő

Országszerte nagy a kár, csak három megye úszta meg a vihart. Összefoglalónk a brutális zuhékról.

2021. július 10., 09:20

Szerző:

Golflabdaméretű jég, helyenként 100 kilométer per órás széllökések, és szupercella kíséretében gyűrűzött be az országba a hidegfront péntek délután. Mint írtuk, az ítéletidő villámgyorsasággal hatalmas károkat okozott a fél országban. Budapesten a IX. kerületi Wekerletelepen annyi eső zúdult hirtelen le, hogy a csatornák nem bírták elvezetni, az emberek bokáig gázoltak a vízben. Az Illatos úton pedig tengelyig süllyedt egy autó. Összefoglalónk a zuhékról.

A késő péntek délelőtti órákban már biztos volt, hogy hatalmas zivatar fogja délután felfrissíteni a negyven fokig melegedő levegőt. Délután öt óra körül tört be a hidegfront az ország nyugati határánál. Sötét felhőkbe burkolózott az ég. Az Időkép percről percre tudósított az ítéletidőről. Első képet Kalocsánál fotózták, ahol a vihar miatt kialakult szupercella tornádóvá nőtte ki magát. Percekkel később bődült erővel csapott le a jégeső, elsőként a Bács-Kiskun megyei Akasztón, itt rövid idő alatt 25 mm csapadék esett.

Egymást érték a villámok az ország déli részén. Közben egyre jobban nekizúdult a jég. A Baranya megyei Cúnban már mandarinméretű jegek estek, ez már veszélyesnek számít. Szentlőrincen annyi jég esett, hogy a zöld pázsit gyakorlatilag kifehéredett, hó borította téli tájjá változott. Halimba felett légörvény, úgynevezett tuba felhőtölcsér alakult ki. A Komárom-Esztergom megyei Tatán egészen meghökkentő, de dióméretű jegeket fotóztak, ezt csak egy budai golfpályán videózott, konkrétan golflabdaméretű jégdarabok múlták felül. 

Fél öt körül már a fővároshoz ért a front. Pestszentlőrincen és Békásmegyeren cseresznye nagyságú jég hullott az égből. Budapesten a hirtelen lezúdult eső miatt hatalmas mennyiségben hömpölygött a víz az utakon. Ez akadályozta a forgalmat is. Több autó csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudott közlekedni. Egy, az Illatos útnál közlekedő jármű tengelyig süllyedt a méretes vízben. A IX. kerületi Wekerletelepen bokáig gázoltak az emberek, annyi víz halmozódott fenn a közterületeken. A viharok egyébként országszerte károkat okoztak. A katasztrófavédőket egész éjjel riasztották. 

A legbrutálisabb pusztítást a Baranya megyei Sellyén végezte a jégeső. Mint arról korábban írtunk, több mint kétszáz lakóház vált lakhatatlanná, és rengeteg autónak tört be a szélvédője a jég miatt. A károk értékét egyelőre nem becsülték még fel, de biztos, hogy jelentős. A legtöbb beavatkozásra Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyében és Budapesten volt szükség. Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek viharkárok – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 168-nak is eljuttatott közleményéből.

Az előrejelzések szerint még nincs vége. Bár szombaton száraz, napos idő lesz, de újabb viharok várhatóak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta figyelmeztetést, mert támad újra a zuhé és a jég. Erre leginkább a keleti megyékben kell számítani, erős gomolyfelhő-képződés lesz, és átmeneti szünetet követően ismét elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Éjféltől pedig több helyen felhőszakadás is várható. A csapadék átlagos szintje előreláthatóan 15 és 25 milliméter, néhány helyen pedig akár 25 milliméter is hullhat.

(Kiemelt kép: Vihar a naplementében Ruzsa községnél Csongrád-Csanád megyében. Fotó: fotoszabi / Időkép)

 

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.