Tombolt a vihar, bokáig érő vízben gázoltak az emberek

Komoly károk országszerte, újabb veszély várható.

2021. július 9., 20:25

Szerző: ,

Jellemzően letört faágak, kidőlt fák, és megrongálódott épületek miatt riasztották a tűzoltókat – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel. A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy az este folyamán további heves zivatarok várhatóak. Mukics Dániel elmondta, hogy több helyen szivattyúzni is kellett a hirtelen összegyűlt csapadékot.

Kora estig 14 épületkárról kapott bejelentést az OFK: legtöbb esetben kéményeket és tetőket rongált meg a viharos szél és a jégeső. Mostanáig országszerte 84 helyszínre riasztották a katasztrófavédelmet. A legtöbb hívást Budapesten és Komárom-Esztergom megyében kapták. A Baranya megyei Sellyén és Drávaiványin több épület tetőszerkezete is megrongálódott. Budapest XIX. kerületében, a Wekerle-telepen annyi csapadék esett, hogy a lakók bokáig érő vízben gázoltak.

Mint korábban megírtuk, kora este elérte a hidegfront Magyarországot. Délután öt óra körül kialakultak az első viharok: az Időkép több helyen is villámlásról, jégesőről tudósított, 6-8 cm méretű darabok is potyogtak, Békásmegyeren cseresznye nagyságú, egy budai golfpályán pedig golflabdaméretű jég esett. Az ország déli részén pedig különleges felhőcsodákat, mammákat fotóztak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: az este folyamán egyre inkább a Dunától keletre helyeződnek át a zivatarok, amiket szélrohamok, felhőszakadás és több centiméter nagyságú jég is kísérhet. Az ország nagy részén továbbra is várható, hogy másodfokú riasztásokat adjanak ki a zivatarveszély miatt. Az este folyamán kis eséllyel akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Szombaton a Dunától keletre elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, ezeket jellemzően felhőszakadás kísérheti. Zivatarveszély miatt szombatra már csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

(Kiemelt kép: Bokáig érő víz a XIX. kerületben, a Wekerletelepen 2021. július 9-én. Fotó: Kiss András / Idokep.hu)

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.