Örülhetünk az omikronnak – amíg nem jön egy új variáns

Rusvai Miklós elmondta, mekkora az esélye egy új vírus-variánsnak. 

2022. január 6., 19:09

Szerző:

Ha nem jön új variáns, az omikronnal vége lehet a járványnak – mondta el Rusvai Miklós a Portfoliónak adott interjúban. 

A szakember szerint, mivel az omikron enyhébb megbetegedést okoz, mint a delta variáns, az ötödik hullám nem terheli majd le olyan mértékben az egészségügyi rendszert, mint az eddigi legsúlyosabb hullám, és nem is okoz majd olyan sok halálesetet.

Hozzátette, nem kizárt, hogy megjelenik és elterjed egy omikronnál súlyosabb variáns, de erre kicsi az esély. Sőt, most is több ilyen variáns jelenik meg, de amíg ezek nem fertőzőképesebbek (azaz nem képesek gyorsabb terjedésre), mint az omikron, addig nem is tudnak elterjedni.

„A társadalom immunizáltsága szempontjából a variáns terjedőképessége a fontos”

– mondta el Rusvai a Portfoliónak. 

A virológus azért gondolja úgy, hogy az omikron adta védelem hatékony lesz a későbbi variánsokkal szemben is, mert a SARS-CoV-2 típusú koronavírus az ACE2 receptorhoz kapcsolódik a tüskefehérjével, és ez nagyon nagy eséllyel így lesz a további variánsok esetén is, mert ez a koronavírusok tulajdonsága.

Az eddigi variánsok valamilyen mértékben képesek voltak átütni a korábbi variáns adta védelmet, így például az omikron variáns ismét meg tudja fertőzni azokat, akiket az alfa vagy akár a delta fertőzött meg.

(Kiemelt kép: M1)