Nagy a baj – megszólalt a vérellátó!

A nullás és a B vércsoportú Rh negatív vérből három napra elegendő vészkészlet van az országban.

2022. augusztus 4., 16:33

Szerző:

Az Országos Vérellátó Szolgálat megkongatta a vészharangot, augusztusban is véradókampány keretében keresik a véradókat – értesült a Napi.hu. Tavaly a KSH adatai szerint közel 330 ezren adtak vért, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb donoradata.

A nullás és a B vércsoportú Rh negatív vérből három napra elegendő vészkészlete van az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ), az A és az AB Rh negatív, valamint a 0 Rh pozitív vérkészítmények is csupán négy napig biztosítják a betegeket ellátását akkor, ha vérkészítményre lenne szükségük.

Az A és B Rh pozitív, valamint az AB Rh pozitív vérkészletből van a legtöbb, az ilyen vércsoportú készítményből öt vagy több napnál is továbbra elegendő mennyiség van az OVSZ honlapján elérhető aktuális vérkészlet adatok szerint.

A nyári hónapokban hagyományosan csökken a véradási aktivitás - közölte a Magyar Vöröskereszt. A megfelelő vérkészlet biztosításához naponta legalább 1600-1800 véradóra van szükség.

Augusztusban a Magyar Vöröskereszt egy országos kampány keretében hívja fel a figyelmet arra, hogy a véradás ilyenkor is fontos - mondta Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 330 820-an adtak vért, ami az elmúlt tíz év egyik legalacsonyabb adata.

A levett vérből előállított legrövidebb lejáratú készítmény (trombocitakészítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatossága.

 

(Kiemelt kép: Vért ad egy férfi a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt)

16:01

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.