Az Onkológiai Intézet fegyelmivel sújtja alkalmazottait, ha nem adnak kezelési időpontot a rákos betegeknek

Augusztus 1-én indult az új betegfogadási rend az OOI-ben, a hajnalban várakozó betegek legnagyobb meglepetésére a sajtó jelenlétében fél órával hamarabb bemehettek a hivatalos nyitáshoz képest. Dr. Polgár Csaba főigazgató később megjelent, hogy kritizálja a helyzetről tudósító sajtót.

2019. augusztus 1., 10:45

Szerző:

Az első napsugarakkal érkeztek csütörtökön az első betegek az Országos Onkológiai Intézethez (OOI) a kemoterápiás kezelésükre. Az intézetben ezen a napon indult el az új betegfogadási rend arra válaszul, hogy a sajtó a múlt héten beszámolt róla: előjegyzési rendszer hiányában akár hajnal öt óra körül is rákos betegek csoportjai várakozásra kényszerültek a rendelőintézet lépcsőházában, hogy biztosan bejussanak a kezelésükre.

Fotó: forrás: oncol.hu

Az első két kezelésre váró beteg reggel 6 óra előtt már a lépcsőházban várakozott. Mint egyikük fogalmazott kérdésünkre, “Soha nem kaptam még időpontot” – ahogy csütörtökre sem, de bizakodik, hogy az új rendszerben ez már másképp lesz. Három hetente jár kezelésre, az előjegyzés hiányában mindig nagyon korán érkezett számos beteggel együtt.

"Inkább az ember felkel hajnalban, hogy beelőzzük egymást"

- mesélt némi iróniával az eddigi rendről egy másik, közben érkezett beteg. Lassan érkeztek a további betegek, és az igazsághoz tartozik, hogy ezúttal nem volt tumultus: fél 7-ig négyen érkeztek. Közben az esti műszakból távozó egyik kórházi dolgozó kedves hangon úgy szólt a betegekhez,

„Ha rajtam múlna, bármikor bejöhetnének. – majd vicceskedve hozzátette – „Amúgy is elkél a segítség”.

Korábban egy sorszámkiadó volt a váróban, illetve volt egy doboz, ahova a beteglapjaikat dobhatták be a várakozók, ez mára eltűnt, ami jelezte, hogy csütörtökön valami másképp lesz. Korábban egymás között kellett egyeztetni a sorrendet, ha nyitás előtt már sokan várakoztak.

Fél órával a hivatalos betegfogadás megkezdése előtt azonban minden beteg arcára kiült az örömmel vegyes meglepetés: az osztály egyik dolgozója megjelent, hogy átvegye a beteglapjaikat, amit a kezelések előtt le kell adni adminisztrációra. Annyi bizonyos, hogy ilyet korábban aligha tapasztaltak, hogy valahova a nyitás előtt juthatnak be. Nehéz megmondani, de könnyen lehet, hogy a lépcsőházban megjelent tudósítók jelenléte is befolyással lehetett erre. A hivatalos betegfogadási rend alapján ugyanis leghamarabb reggel 7 órától kezdődik a munka az osztályon.

Betegfigyelő monitorrendszert kapott a Tűzoltó utcai gyermekg
Fotó: Szigetváry Zsolt

A kezelésekre reggel 7-ig kilenc-tíz beteg érkezett, az újságírók szóltak nekik, hogy bátran befáradhatnak az osztályra, nyitva az ajtó, többségük ezt meglepve vette tudomásul. Közeben az adminisztrációról kiléptek az első érkezők.

„Egy hét múlva jövök ismét, kaptam időpontot”

– újságolta, majd elindult a kezelőbe.

 

Az igazgató közbelép

Váratlanul, nem sokkal reggel 7 óra után megjelent dr. Polgár Csaba, az OOI megbízott főigazgatója. Az újságírókkal szemben eleinte nem tűnt túl barátságosnak, mindenkitől a forgatási engedélyről érdeklődött, azt ugyanis tőle nem kért senki. Miután tájékoztattuk, hogy a jogszabályok szerint közintézményben, amennyiben nem kép- és hangfelvételt rögzítünk, nincs szükség engedélyre, válaszul a “gentleman” és “gentlewoman” magatartás hiányát rótta fel, valamint hogy állítólag zaklatjuk a betegeket – tehát azokat, akik egyébként mosolyogva, önszántukból válaszoltak az újságírói kérdésekre.

Jelezte azt is, hogy ő nem tartja magát közszereplőnek, ezért az általa elmondottakat nem jelentethetjük meg, azonban szerkesztőségi álláspontunk, valamint a korábbi joggyakorlat is azt mutatja, hogy egy országos közintézmény vezetője közszereplőnek minősül, az általa a sajtó jelenlétében elmondottak nyilvánosak közügyek esetében.

Dr. Polgár Csaba elsősorban a sajtó korábbi tudósításait kérte számon a sajtótól, mert szerinte az sértette a kórház dolgozóit, káros az intézet jó hírének. Miután jeleztük, hogy a lépcsőházban hajnalonként várakozó rákos betegekről való tudósítás nem összemosható az intézmény gyógyító tevékenységének színvonalával (az OOI az egyik legjobb szakmai minősítésű intézmény Közép-Európában), és a sajtó jelenlétét is így kezelje, beszélt a szakmai kérdésekről is. Mint elmondta,

  • kivezették a sorszámadást, felmenő rendszerben minden beteg időpontot fog kapni;
  • a kórház orvosai, az osztályon az adminisztrációt végző munkatársak fegyelmi eljárás elé nézhetnek, ha nem adnak új időpontot a betegeknek;
  • elismételte, hogy megtiltotta a várók korábbi nyitását, hogy ne legyen ott hajnali várakozás.

A megbízott főigazgató hozzátette, hogy korábban volt már előjegyzési rendszer a kemoterápiás kezelésekre. A rendszert több okból vezették ki: az egyes kezelések egy-négy órán át is tarthatnak, ami ugyan ütemezhető lenne, de a betegek többször állapotukból kifolyólag nem tudtak elmenni a kezelésre, vagy ott lettek rosszul. Esetleg a közlekedés vagy a betegszállító késedelme miatt lecsúsztak a kezelés kezdéséről, ezek többszöri előfordulása felborította az előjegyzést.

Szerettük volna kérdezni dr. Polgár Csabát a működés egyéb részleteiről, de közölte, hogy ezt a továbbiakban e-mailben tehetjük meg, illetve hozzátette, hogy nem biztos, hogy mindenkinek válaszolni fog, akinél sérelmezte a korábbi cikkeket.

Megkérdeztük, hogy az újságírók jelenléte befolyással volt-e a csütörtöki betegfogadásra. Érdeklődtünk arról is, ha korábban nem tartották hatékonynak az előjegyzési rendszert, az újbóli bevezetése hatékony, illetve eltérő lesz-e.

Dr. Polgár Csaba a következő választ adta kérdéseinkre, amelyet változtatás nélkül közlünk:

 

Önök előzetes bejelentés és főigazgatói engedély nélkül folytatnak sajtótevékenységet Intézetünkben (mai nap reggelén is), amit jogellenesnek tartunk, házirendünket is megszegik és a betegellátást is akadályozza.

 

Kérem Önöket függesszék fel tevékenységüket!

 

Fentiekre való tekintettel a 168 óra kérdéseire nem áll módomban válaszolni.

 

Üdvözlettel:

 

Prof. Dr. Polgár Csaba