Körbeért a diákok és tanárok tíz kilométeres élőlánca

Tovább folytatják tiltakozó akcióikat a tanárok és az őket támogató diákok, szimpatizánsok. A PDSZ sajtótájékoztatóján bejelentették, november 18. az új sztrájknap.

2022. október 27., 07:55

Szerző: ,

A tanárok a megélhetést jelentő bér mellett a munkaterhek (elsősorban az adminisztráció) csökkentéséért, valamint a sztrájkoguk visszaállításáért küzdenek. 

9:40: Novák Katalin is reagált a pedagógusok tiltakozására

A köztársasági elnök a Facebook-oldalán arról írt, szerdán Győrben járt és a helyi Révai Miklós Gimnázium igazgatójával és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, Horváth Péterrel egyeztetett az oktatás helyzetéről. Novák – egyértelműen az elégedetlenségre reagálva – úgy fogalmazott, „mielőbb megnyugtató megoldásra van szükség a tanárok anyagi biztonsága érdekében.”

9:17: A pedagógus szakszervezetek követelései

  • Érdemi, 41 százalékos pedagógus-béremelés 2023 januárig visszamenőleg, a kormány által év elején ajánlott 10 százalékon felül.
  • Emelkedjen az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye is.
  • A pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen.
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre.

9:10 Nem csupán a főváros tiltakozik

Szerdán Balatonfüred, Orosháza, Békéscsaba, Szigetszentmiklós és Budaörs iskolái tiltakoztak a csütörtöki, budapesti élőlánc előtt, pénteken reggel Kecskeméten, délután pedig Szombathelyen is utcára mennek az iskolák. A PDSZ Facebook-oldalán az összes akciót összegyűjtötte.

9:02: Az élőlánc hivatalos vége 8.45 volt, de még mindig tart

Az előre meghirdetett végpont után sem szűnt meg a jelenleg a Nagykörutat, és a budai Alkotás utcát is körülölelő élőlánc, amit tanárok és diákok tartanak az oktatás szabadságáért. Több szakaszon, a Nyugati pályaudvar után még mindig tömött sorok állnak, az autósok nagy része pedig a Délitől a Blaha Lujza térig dudálással fejezi ki a demonstrálók iránti szimpátiáját.

8:55 Itt vannak a csütörtöki élőlánc résztvevőinek követelései

A szervezők négy pontja:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
  • Figyelmet az oktatásra!

8:48: Budán is egyre hosszabb a sor

A Szent Margit és a Szilágyi Erzsébet Gimázium dolgozói is sztrájkolnak. Budapesten kívül a zalahalápi igazgató és a dolgozók is bejelentették, ma nem veszik fel a munkát, Dunakeszin pedig a Szent István Általános Iskola előtt tilakoznak. A Szilágyi dolgozói és tanulói az élőláncban is részt vesznek, az Alkotás úton ahol az egyre hosszabbra nyúlik.

8:10 Összefüggő az élőlánc

Több helyen is már összefüggő az élőlánc. Az autósok dudaszóval és integetéssel fejezik ki a szolidaritásukat. 

A Déli pályaudvarnál, a BAH-csomópontnál, az Oktogonnál és a Blaha Lujza tér Rákóczi tér között tömött sorokban állnak már a tüntetők.

8:00 Itt a novemberi menetrend

November 2-án parlamenti vitanapot tartanak a parlamentben az oktatásról és a tanárok helyzetéről - közölte Nagy Erzsébet, a PDSZ részéről. Hozzátette: Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár tájékoztatása szerint november 7-én ül össze a sztrájkbizottság.

Gosztonyi Gábor, a PSZ részéről közölte: november 23-án „valódi nemzeti konzultációt” az oktatás ügyéről.

07:55 Novemberben lesz a következő sztrájknap

A PDSZ csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján jelentette be:  a következő országos sztrájknap november 18-án lesz.

Korábban írtuk

A tüntetések és sztrájkok különösen a Kölcsey gimnázium tanárainak kirúgása után lettek erősebbek. Bár a kormány egyetért a béremelés jogosságával, azt az EU-val kötött megállapodástól teszi függővé.

Legutóbb az október 23-i nemzeti ünnepen tüntettek, akkor több mint 80 ezren álltak a tanárok mellett. Ezt követően a két nagy pedagógus szakszervezet, a PDSZ és a PSZ október 27-ére szervezet újabb országos sztrájkot.

Emellett Budapesten élőlánc is lesz, még hozzá soha nem látott méretben: a tanárok és szimpatizánsok az egész Nagykörutat (a budai oldallal együtt) szeretnék átérni.

(Kiemelt képünk: Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotók: Pásztor Csaba / 168.hu)

2024. április 23., 07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.