Orbánt nem lehet lekötelezni, de a magánrepülőgépes útját fizető Garancsi most 25 milliárdból építhet sportcsarnokot Székesfehérváron

2018. október 9., 15:02

Szerző:

Több mint 25 milliárd forintból épülhet multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok Székesfehérváron, miután az önkormányzat meghívásos közbeszerzési eljáráson kiválasztotta a nyertes ajánlattévőt. A nyertes a magát hegymászó-zsargonnal Orbán Viktor kötélbarátjának nevező Garancsi István Market Építő Zrt.-je lett, a nettó vállalkozói díj 25,75 milliárd forint – írja a hvg.hu.

Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester korábban azt mondta, hogy az első kapavágástól számítva 18 hónap alatt épülhet meg a csarnok, de szerződés csak akkor léphet hatályba, ha az Orbán-kormány meghozza a végleges döntést a finanszírozásról.

Orbán Viktor és Garancsi István
Fotó: MTI/Kovács Attila

A közel 6000 fő befogadására alkalmas Alba Aréna építését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette.

Ez lesz az új Puskás Ferenc Stadion és a Duna Aréna után a harmadik legdrágább magyar sportberuházás.

Garancsi István – fűzhetjük hozzá – nem mellesleg a székesfehervári futballcsapat, a Mol Vidi tulajdonosa, aki Orbán Viktor magánrepülőgépes útját fizette július 25-én a MOL Vidi Bulgáriában, Várnában a Ludgorec ellen játszott meccsére. Ebből azután lett botrány, hogy az Átlátszó kiderítette, a fél NER használ egy 17 milliárdos Bombardier Global 6000 típusú luxus-magánrepülőgépet, azt pedig nem más, mint Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök árulta el, hogy az július 25-i utat Garanci István fizette ki. Egy út egy ilyen magánrepülőgéppel hozzávetőlegesen 5 millió forintba kerül. Orbán Viktor a korrupciót sejtő aggályokat azzal rázta le, hogy 30 éve így repült, ezután is így fog, és amúgy is, mutassák meg neki azt az embert, aki őt le tudja kötelezni.

Ezen túl Garancsi István az építőiparban utazó Market Zrt. tulajdonosa, amely augusztusban nyert el egy 930 milliós kórházfelújítást, a Szent Ferenc Kórházét, és 10,67 milliárdért építheti fel az új országgyűlési irodaházat Kossuth téren, a volt MTESZ-székház területén. Másik cége, a Mobil Adat Kft. szállíthatja a SIM-kártyákat a NAV online pénztárgépeibe, az érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. májusban öt évre megkapta a budapesti elefántfülés hirdetések használati jogát, a tulajdonában lévő G4S Készpénzlogisztikai Kft. pedig a MÁV bevételét szállíthatja 466 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 176 millióval többért. A Market tavaly nettó 107 milliárd forintos árbevételt ért el,  20 milliárd forinttal többet, mint 2016-ban.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.