Orbánék titokban befogadtak 1300 menekültet – rukkolt elő hirtelen az állítással a külügyi államtitkár

2018. január 11., 14:49

Szerző:

Titokban fogadott be Magyarország 1300 menekültet – állította Altusz Kristóf a Times of Malta című lapnak adott interjújában. A külügyi államtitkár úgy fogalmazott, hogy éppen a menekültek biztonsága érdekében nem hozták nyilvánosságra a döntést – írja a Hír Tv. Arról nem szólt, hogy mikor, kiket és miért fogadtunk be.

Altusz Kristóf
Fotó: kormany.hu/Paczolay Máté

A diplomata Orbán Viktornak a muzulmán menekültekre vonatkozó kifejezését is megvédte, mint ismeretes, a Bildnek ugyan megszállóknak, inváziós erőknek nevezte a menekülteket, Altusz szerint emiatt azonban nem lehet rasszistának tekinteni, mert

magyarul ezek a fogalmak teljesen normálisak,

hozzátette, hogy csak azért használta a kormányfő ezt a kifejezést, hogy jelezze, Magyarország nem követheti Franciaország vagy Németország példáját.

A muszlim közösségeket megszállóknak nevezni egy politikai szóhasználat, amit használunk Magyarországon, ami egy kicsit keménynek tűnik a nyugati fülnek, de itt, Magyarországon ez nem üt olyan nagyot – magyarázta a szánalmas kis bizonyítványt Altusz.

A történet kissé hasonlít ahhoz, amikor Balog Zoltán 2015 szeptemberében bejelentette, hogy 2013-14-ben Magyarország titokban befogadott 1000 kopt keresztény családot magyar állampolgárság megadásával. Csakhogy a rengeteg emberről nemcsak  a Magyarországi Kopt Ortodox Egyháznál nem hallottak, hanem a statisztikákban sincs nyomuk. A zavaros magyarázat később úgy hangzott, hogy nem csak koptokról van szó, nem csak állampolgárság megadásáról és nem csak 2013-14-ről. Amúgy minden stimmel.

10:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, az MNB közleménye szerint. 

10:11

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot; a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók, jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.