Orbán Viktor: Viszlát, maszk, lehet szabadtéri rendezvényeket tartani

A miniszterelnök újabb enyhítéseket jelentett be. Nem kell maszkot hordani, megszűnik a kijárási tilalom, és „tüntetni is lehet”. 

2021. május 21., 08:15

Szerző:

Orbán Viktor felhívta hárommillió magyar figyelmét, hogy fontos lenne, hogy regisztráljanak, mert újabb mutánsok fenyegetnek minket. A hét végén azonban elérjük az ötmillió beoltottat, ami azt jelenti, hogy újabb lazítások lesznek. „Ez azt jelenti, hogy letörtük a harmadik hullámot, kellő szerénységgel, de azt tudjuk mondani, hogy a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb az ország, mint bármelyik Európai ország” – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök előljáróban kilenc lazítást jelentett be: 

  • Megszűnik a kijárási tilalom.
  • A vendéglátó helyek és üzletek kötelező zárása is megszűnik.
  • Nem kell maszk a közterületeken – „Viszlát maszk!” – mondta Orbán. 
  • Szabad a sport a közterületeken – akár egyéni, akár csoportos.
  • Ötven fő részvételével családi rendezvény korlátozás nélkül megtartható.
  • Lakodalom 200 fővel korlátozás nélkül tartható.
  • Zárt téri rendezvény védettségi kártyával látogatható.
  • Szabadtéri rendezvényt korlátozás nélkül 500 fő alatt lehet szervezni – „Lehet ismét tünteni, biztos jönnek majd hozzám”.
  • A 16-18 éves fiatalok saját jogon is mehetnek moziba és színházba.

Kiemelte, azért nem rendeltünk több Pfizer-vakcinát, mert az eddig beadott oltásokon felül, Pfizerből 7 millió 300 ezer adag, Modernából 1 millió 200 ezer adag, Janssenből 4 millió, AstraZenecából pedig 4 millió 7 ezer van, bár ennek a sorsa bizonytalan, hogy a gyár szállítja-e. „Elegendő vakcinánk van, amit be lehet adni, ha újra kell még oltani” – mondta. Hozzátette 2022 év végéig legkésőbb megkezdi a gyártást az új magyar vakcinagyár, ami azt jelenti, hogy ha 2022 után is szükség lesz oltásra, akkor nekünk már nem kell külföldről rendelni. 

Orbán azt reméli, hogy a nyár során a rendkívüli jogrendtől is meg tudnak majd szabadulni, „de most még nincs itt az ideje”. Hozzátette, mivel a baloldal nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, szerinte ők nem részei a nemzeti összefogásnak, és „csúnya dolgokat” mondtak a kormányra.

A hitelmoratóriumról is beszélt, ezt a nyár végéig meghosszabbítják, amelynek két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. „A bankoknak kétségkívül terhet jelent, de így sok tízezer forinttal több maradt a családok zsebében” – mondta. A gazdagok köszönik, megvannak hitelmoratórium nélkül, ők ki tudják segíteni magukat. Ez szerinte inkább a kisebb pénzű embereknek, nyugdíjasoknak segített, akik nincsenek ilyen jó helyzetben. Hozzátette, hogy azért hosszabbították meg két hónappal a hitelmoratóriumot, hogy legyen idő eldönteni, mi lesz a moratórium után. A bankárok javaslata nem elfogadható szerinte, nem nekik kell most elsőbbséget adni.

Nem szeretné elkiabálni, de bízik abban, hogy nőni fog a munkából élők száma. Fenomenális második negyedéves növekedést vizionál, a harmadik és negyedik negyedévben is erőteljes növekedésre számít, „mert már most annyian dolgoznak, mint a válság előtt”. A minimálbérről is megkezdik a tárgyalásokat hamarosan, béremelés is várható. „Eddig védekeztünk, most a gazdaság újraindításra lesz szükség” – mondta. Megvárják a második negyedév végét, harmadik negyedév elejét, és utána meg tudják kezdeni a jövő évi tárgyalásokat. Hozzátette „munkaalapú társadalmat építünk”, a gazdaságpolitika továbbra is a munkából élőket, a családokat és a nyugdíjasokat célozza.

Orbán az ellenzéket „lebohócozta”, akiket szerinte nem kell komolyan venni. Az ellenzék Orbán szerinte már a választásra készül, ez látszik a költségvetési vitában. A főszereplő Gyurcsány Ferenc, a mellékszereplő Karácsony Gergely, van egy feleség, és „van egy bohóc, aki ügyesen vet bukfencet és vet cigánykereket. (...) Nem kell a bohócokat komolyan venni.” 

Volt idő arra is, hogy Magyarország honvédelmi fejlesztéseiről beszéljen, hiszen pénteken van a honvédelem napja. A miniszterelnök szerint hadseregre, de legfőképp honvédségre mindig szükség van. „A NATO-tagság nem ment fel attól, hogy legyen honvédségünk, akik megvédik a hazát” – mondta. Kiemelte, hogy a magyar katonákat mindig a legjobb ellátásban kell részesítenie az államnak, hiszen „ők azok, akik felesküdtek, hogy akár az életük árán is megvédenek minket, ők viszik elsőként vásárra a bőrüket” – mondta. Hozzátette a magyar hadseregnek nemcsak katonákra, hanem haditechnikára is szüksége van, és mivel a szomszédok nagy fegyverkezésbe kezdtek, nekünk is ezt kell tennünk.

 (Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.