Ungár Péter keményen beszólt Orbánnak

Az LMP politikusa nem hagyta szó nélkül a miniszterelnök reggeli mondatait.

2022. január 14., 16:27

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken ismét interjút adott a Kossuth Rádió reggeli műsorában, ahol egyebek mellett a kormány által gyermekvédelminek mondott népszavazásról beszélt. A nemzetközi kritikákat megszokott módon Soros György kontójára írta a miniszterelnök, majd elmondta, szerinte nem vet fel emberi jogi kérdéseket a népszavazás, hiszen „a felnőtt emberek szabadon választják meg az életformájukat”.

Jelen esetben viszont a gyermekek szexuális neveléséről van szó, amelyben „el kell ismerni a szülőnek azt a jogát, hogy ők mondja meg, hogy hogyan akarja nevelni a gyermekeit” – mondta. Majd hozzátette, szerinte a modern világban olyan jelenségek is felerősödnek, amelyektől meg kell védeni a gyermekeket.

Orbán szerint a pedofília kérdését a magyar törvények jól megoldják, de van egy másik jelenség – mondta, utalva a homoszexualitásra – amelynek kapcsán „nagy vita van arról, hogy elvezet-e a pedofíliához vagy sem.”

A miniszterelnök péntek reggeli interjújára Ungár Péter (LMP), a magyar országgyűlés egyetlen nyíltan homoszexuális képviselője is reagált. Bejegyzése elején a sajtóban elterjedt idézetet tett közzé, miszerint „a homoszexualitás is jelen van a világban aztán, hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, arról van egy nagyon nagy vita.” Ez idézet azonban így, ebben a formájában nem hangzott el az interjúban. Ez utóbbi idézetre reagálva Ungár úgy fogalmazott, súlyos, gyűlöletkeltő, hazug mondat hagyta el a miniszterelnök száját.

A zöld párt képviselője szerint a kijelentése hatására három kérdés fogalmazódott meg benne, amelyek közül az egyik az volt, hogy ezután a kijelentés után „ugye nem akarja azt mondani a jobboldal, hogy a „gyermekvédelminek” nevezett népszavazás nem a homofóbiáról szól?” Véleménye szerint a hazug szólamokat, hogy nem szólnak bele felnőtt emberek magánéletébe, kihagyhatják a jövőben a kormánypárti képviselők, ugyanis egy rendkívül súlyos bűncselekménnyel mosta most össze az összes magyar homoszexuálist a miniszterelnök. Facebook-bejegyzésében ezt a két további kérdést tette fel az ellenzéki politikus:

  • Bár én senkinek sem szeretnék a magánéletével foglalkozni, de a Fidesznek dolgozó homoszexuális emberek vajon hol helyezkednek el ebben a jobboldalon felettébb érdekesnek számító vitában? Szerintük is elvezet a homoszexualitás a pedofíliához? Legalább belső körben elmerik mondani a megélt valóságát a homoszexualitásnak?
  • Orbán Viktor, amikor tavaly júniusban arról beszélt, hogy védi a homoszexuális fickók jogait, akkor is gondolkozott, hogy elvezet-e a homoszexualitás a pedofíliához? Mikor hazudott? Most vagy akkor?

(Kiemelt kép: Ungár Péter, az LMP képviselője szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 19-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.