Orbán Viktor személyesen ment újrázásra kérni a főpolgármestert, Tarlós István igent mondott

A kormányfő a fejlesztési pénzekkel kívánja megzsarolni a budapestieket, Tarlós István elvállalta az újabb ötéves ciklusért való jelöltséget. Tarlós sorosozással vállalta a kihívást.

2018. október 10., 09:52

Szerző:

A 168 Órának, ahogyan a Magyar Narancs tudósítójának ezúttal sem sikerült helyet szorítani abban a teremben, ahol ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök azt jelentette be:

Tarlós István indul a Fidesz-KDNP által támogatott jelöltként a főpolgármesteri posztért 2019-ben.

Orbán arról beszélt, hogy garanciát adott a főpolgármesternek arra, hogy a kormány úgy gondolkodik Budapestről, ahogyan kell: Magyarország legfontosabb városa. Ezután a kormányfő a fejlesztéseket és az önkormányzati adósságátvállalást hozta fel bizonyítékként, szerinte ugyanis 217 milliárd forintot vállalt át az állam, továbbá egy 67 tételes fejlesztési listával rendelkezik, amely a kormánynak köszönhető. 

Orbán a megvalósult beruházásokat több mint 200 milliárdos, a folyamatban lévők 600 milliárdos, továbbá a közlekedési beruházások is több százmilliárdos fejlődést tesznek lehetővé a fővárosban. – Meggyőződésünk, hogy mindannyiunknak az az érdeke, hogy Budapest visszanyerje régi fényét – mondta a miniszterelnök. Szerinte Budapest nemcsak a helyiek otthona, hanem a nemzet fővárosa, és a Kárpát-medence központja is.

Ezeknek a céloknak az eléréséhez nélkülözhetetlen egy erős, magabiztos és népszerű főpolgármester. Hogy a kormány így gondolja, az fontos, de ami még szintén az, hogy a kerületi polgármesterek is – folytatta Orbán. Miután a fideszes kerületi polgármesterek is így gondolják:

Orbán felkérte Tarlóst arra, hogy induljon a jövő évi főpolgármester-választáson.

Tarlós ma részt vesz Orbán oldalán egy kormányülésen, amelyen létrehoznak egy Budapesti Fejlesztési Tanácsot, amely dönt a hosszútávú tervekről.

Tarlós István igen megdöbbentő módon jelentette be, vállalja a kihívást. Egyfelől ellenzéki vágyálmokról, majd pedig arról beszélt, ő maga nem zsarolta meg a kormányt, illetve a kormányfőt – amit szerinte Orbán tud –, de világos feltételei voltak, valóban. Maga is felidézte, hogy sokat vívódott a döntésen, majd pedig azzal állt elő:

ha a 88 éves Soros Györgynek lehetnek világpolitikai céljai, neki 70 évesen miért ne lehetnének progresszív tervei?

Tarlós azt állította, hogy az ő személye a garancia arra, hogy közvetlen főpolgármester-választás legyen Budapesten, ahogyan az is, hogy a fővárosi vállalatok a budapesti önkormányzat kezében maradjanak. Úgy fogalmazott: „sok mindent szereztem meg Budapestnek", majd pedig minden, az elmúlt években megvalósult, esetleg állami támogatással is bíró fejlesztést a saját érdemeként állított be. Sőt, végül kissé fenyegetően úgy fogalmazott:

„én a magam részéről azt tudom vállalni, hogy személyesen garantálom a miniszterelnök által is aláírással vállalt fejlesztések megvalósulását".

Mindez azt jelenti, hogy Tarlós István úgy látja: kizárólag akkor jut bármi az ország GDP-jének legnagyobb részét megtermelő Budapestnek, ha ő marad a főpolgármester. És erre nem csupán a fővárosiakat, hanem az eközben mögötte álló Orbán Viktor is szükségesnek tartotta emlékeztetni, ahogyan arra is, hogy a most vállaltakra a kormányfő aláírását is, nem csupán a szavát adta.

A helyzet pikantériája, hogy Tarlós az elmúlt hónapokban már többször is bedobni látszott a törülközőt, miután Orbán Viktor jelentős kormányzati kontroll alá vette az elmúlt években egyébként is többszöri hatáskörelvonáson átment Budapestet. A legutóbb persze már úgy hírlett, Orbán kész teljesíteni Tarlós feltételeit, így a korábban korára és tisztázatlan hatásköri viszonyokra hivatkozó főpolgármester mégis rávehető volt az újrázásra.

Tarlós két feltétele sajtóinformációk szerint az volt, hogy

  • ne változtassanak Budapest közigazgatási rendszerén,
  • és hogy a főváros jelentős fejlesztési pénzekhez jusson.

Ami az utóbbit illeti, a támogatás Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár jóváhagyásával érkezhet majd.

Megírtuk azt is, hogy az Orbán-kormányban azután vetődött fel Budapest eljelentéktelenítésének az ötlete, hogy az április 8-i parlamenti választásokon hat választókerület kivételével mindenhol az ellenzéki jelölt győzött, és az a hat is kevésen – az ellenzéki összefogás kudarcán – múlott. Május közepén aztán kiderült, hogy a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen Budapestért felelős államtitkárság alakul, a Fővárosi Önkormányzatnak pedig nem vétózhatná meg az Orbán-kormány döntéseit. Július vége felé aztán a 24.hu szellőztette meg, hogy egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapestiek körében, amelyben kifejezetten arra voltak kíváncsiak, elfogadnák-e, hogy kétévente az Orbán-kormány nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét a kerületi polgármesterek közül. 

Eközben az ellenzéki pártok közös jelöltben gondolkodnak, akit előválasztáson választanának ki. Sajtóinformációk szerint ráadásul nem csupán pártpolitikusok, hanem olyan közéleti személyiségek is megméretnek majd ezen az előválasztáson, akik a baloldal számára korábban aligha lettek volna elfogadhatóak. A játszma azért is érdekes, mert korábban Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét, a Párbeszéd társelnökét emlegették baloldali jelöltesélyesként, főként miután Karácsony listavezetőként és közös miniszterelnök-jelöltként szerepelt az áprilisi országgyűlési választásokon.

20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.