Orbán Viktor: Ne nézzenek minket madárnak, az erőviszonyok meg fognak változni

2019. január 10., 13:00

Szerző:

Csütörtök délelőtt 10 óra 30 perckor kezdődött az a Kormányinfó sajtótájékoztató, amelyet személyesen Orbán Viktor miniszterelnök tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyett. Orbán Viktornak ez mindössze a harmadik sajtótájékoztatója volt azóta, hogy a Fidesz újra kétharmaddal nyert a 2018. április 8-i parlamenti választásokon. Két órán át válaszolt a kérdésekre.

Bár a miniszterelnök szeptemberben még azt mondta,

„soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”,

A sajtótájékoztatóra az azonnali, a Mérce, a Klubrádió és a Magyar Hang újságíróit nem engedték be, szóval kíváncsian várjuk, hogy Orbán Viktor egyáltalán hajlandó lesz-e érdemi kérdésekre válaszolni.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

  • Orbán Viktor megnyitotta a sajtótájékoztatót, elmondta, tegnap kormányülést tartottak, és több fővárosi beruházás ügyében döntöttek. Az ülésen Tarlós István is részt vett. Ezután Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatott Magyarország gazdasági helyzetéről. 
  • A miniszterelnök elmondta, hány nemzeti konzultációs kérdőívet küldtek vissza: 1 millió 382 ezret.
  • Harminc éve szabadon néven új emlékévet indítanak útnak antikommunista alkotmányos forradalmak miatt. – Magyaros emlékév lesz, két évig fog tartani – viccelődik a miniszerelnök.
  • A kormányülésen szóba került a közeledő európai parlamenti választás ügye. A miniszterelnök szerint a kormány álláspontja, hogy továbbra is a bevándorlás kérdése érdekli a legjobban az embereket, ezért ez lesz az EP-kampány fő témája. A kormányülésen az is elhangzott, két célt fogalmaztak meg az EP-választásra: az EU minden intézményében – az európai Parlamentben, az európai Bizottságban és aztán az Európai Tanácsban is kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők, valamint, hogy a Fidesz legyen a legsikeresebb párt Európában, de legalább is az Európai Néppártban.
  • A Fidesz EP-listáját az a személy vezeti, akit az Európai Bizottságba is jelölni fognak biztosnak. Ő Trócsányi László jelenlegi igazságügyi miniszter.
  • Félmondatos közlésekben van az erő - viccelődött Orbán Viktor, majd ismét a migráció témájára tért rá. A bevándorlási vita újraértelmezi a viszonyunkat a kereszténységhez, a keresztény kultúra védelmét teszi fő feladattá. A Brexit mögött is könnyen felfedezhetjük a migrációs vitát, vagyis megbonthatja az Unió építményét a jelenség.
  • Két civilizáció lesz Európában: egy vegyes, ami az iszlám és a kereszténység együttélésére alapoz, valamint egy tisztán keresztény itt, Közép-Európában. A többi kontinensre is beszivárog a migránskérdés, ezt tapasztalta a kormányfő Brazíliában. A brazil elnök választási üzenete "magyarra" fordítva: „Magyarország mindenek előtt, és Isten mindannyiunk fölött”!
  • Orbán Viktor szerint a kormányülésről és bármi másról is kérdezhetik az újságírók.
  • Az M1 kérdésére a miniszterelnök úgy válaszol, nyers megfogalmazásért előre is elnézést kér, de odajutott a liberális gondolkodás Európában, hogy elhallgattatják az eltérő véleményeket.
  • Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank élére? Orbán Viktor: Semmilyen meglepetés nem várható.
  • Reuters: – Mi a kormány terve a Budapest Bankkal kapcsolatban, eladják, ki lesz a vevő? Orbán Viktor: – A bankot visszaadjuk a magánszektornak, erről konkrét döntést a miniszter asszony fog hozni, betartjuk a nemzetközi megállapodást. Reuters: Mikor kezdődhet Paks 2. reaktorainak építése? Orbán: meghallgatjuk a paksi beruházásért felelős minisztert. Az oroszok egy kulcsra kész erőművet fognak átadni nekünk. A csúszás oka, hogy egy bonyolult európai közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni.
Fotó: Facebook
  • Origo: – Mit szól ahhoz, hogy egységes ellenzéki lista lesz az EP-választáson? Orbán Viktor: – Nem azért állok itt, hogy gyepáljam az ellenzéket. Ha erre az útra lépnek, a saját sírjukat ássák.
  • – Lesz személyi következménye annak, ha nem éri el a gazdasági növekedés az évi 4 százalékot? Demográfiai hanyatlás, elvándorlás, túlóratörvény a válság jelei? – hangzik a kövtekező kérdés, amire a miniszterelnök úgy válaszol, egy kedvezőtlen gazdasági klíma mellett is meg kell célozni a 4 százalékos növekedést.
  • A miniszterelnököt egyelőre nem igazán izzasztják meg a kérdések, hosszasan beszél arról, hogy milyen fantasztikus gazdaságpolitikát folytat a kormánya. Pozitív a gazdaság szempontjából, hogy nincs elegendő munkaerő Magyarországon, így az alku urai nem a vállalkozók, hanem a dolgozók. A helyzet magasabb fizetést és magasabb képzettséget kényszerít ki. A külföldön dolgozók sokat segítenek Magyarországnak, mert pénzt küldenek haza.
  • A Munka törvénykönyvének módosítása nincs összefüggésben a munkaerőhiánnyal - állítja a miniszterelnök. A kormányfő szerint sok vállalkozó szenved attól, hogy stikliket kell alkalmaznia, hogy túlóráztathassa a dolgozókat.
  • Pesti Srácok: Milyen összefüggést lát abban, hogy a közelmúltban Belgrádban, Bécsben, Varsóban és Budapesten is egyszerre robbantak ki tüntetések, ahol bevándorlásellenes kormányok vannak hatalmon? Orbán Viktor: Az ellenfél nemzetközi, de mi is nemzetköziek akarunk lenni. Azt akarjuk, hogy Európában a bevándorlásellenes erők összefogjanak. Soros György támogatja Európa összes tüntetőjét. – Ennek a sportágnak ez a természete! – mondja a kormányfő, aki láthatólag számított a baráti média ezen kérdésére.
  • Az elmúlt kor a „száz év magyar magány” korszaka volt a miniszterelnök szerint. Ma eljutottunk oda, hogy nem az egymástól való félelem, hanem az együttműködés a meghatározó. Ez Szent István öröksége.
  • Külföldi újságírótól kapott kérdést Orbán, persze ismét a migrációról. – Uralkodóan állandó témája lesz az európai politikának a migráció – mondta természetesen a kormányfő. Egyszerűen nincs más kérdés, csak a migráció.
  • 444: Milliárdos lett az Ön veje, szomszédja, kollégiumi szobatársa. Játszik ebben szerepet az Ön személye? Orbán Viktor: Sokadszor találkozom azzal a helyzettel, hogy Önök üzleti kérdésekben akarnak tőlem véleményt kérni. Ha üzleti információkra vágynak, forduljanak a cégbírósághoz, a tőzsdéhez. A politikusok politikával foglalkoznak, az üzletemberek üzlettel.
  • Orbán Viktor szerint szokatlannak tűnik a fideszes médiaalapítvány létrehozásának nemzetgazdasági jelentőségűvé tétele. – Ma Magyarországon ma balliberális médiatúlsúly van, ez tény, ahogy felkel a nap. Minden reggel tudom, hogy ellenszélben fogok dolgozni - árulja el. . A legnagyobb hetilapok, tévék, napilapok Orbán szerint balliberális tulajdonban vannak. „Nem átkozódom, csak rögzítem ezt az elkerülhetetlen körülményt” - tette hozzá.
  • Varju László esetéről, az MTVA-székházban ellene alkalmazott erőszakról kérdezik a miniszterelnököt, aki állítása szerint erre jogászként válaszol. Szerinte a magyar parlamenti képviselők sem állhatnak a törvény fölött. Azonban törvény tiltja a közintézmények működésének megzavarását. Nem dönthetik el, hogy mit olvassanak be ott, és mit ne.
  • A Financial Times kérdésére elmondja, hogy Magyarország bebizonyította, hogy a migrációt a szárazföldön is meg lehet állítani. A miniszterelnök láthatóan élvezi, hogy már a sokadik migrációs kérdést kapja. Így könnyű dolga van. Orbán üdvözli a Varsó-Róma tengely létrejöttét, bár az ezt létrehozó találkozóra a magyar miniszterelnököt nem hívták meg.
  • MFor: – Mit gondol a korrupció magyarországi szintjéről? Orbán Viktor: – Szerintem a korrupciónak nincs elfogadható szintje, zéró tolerancia a helyes. Érdemes elgondolkodni az élet természetes tényein, például hogy mi volt 2010 előtt. Csökkent a közvagyon, nőtt az adósság, nem volt gazdasági növekedés, mert „a pénz nagy részét ellopták”. Orbán kizártnak tartja, hogy a magyar gazdasági sikerek tekintetében akkora korrupció lenne hazánkban, mint az európai átlag. Példaként hozza a kormányfő a korrupcióellenes intézkedésekre, hogy csökkent az egyszereplős közbeszerzések száma. Valamilyen okból példának hozza az adócsalások kérdését is.
  • Orbán: a magyar politikának nincs szüksége pénzre. A pártok támogatását a magyar adófizetők a költségvetésen keresztül kifizetik. Magyarországon egyetlen pártnak sincs szüksége az üzleti világból pótlólagos forrást behoznia ahhoz, hogy választást nyerjen. Magyarországon van a legszigorúbb képviselői vagyonbevallási rendszer (nem mosolyodott el a kormányfő). Orbán szerint egyetlen más országban sincsenek ilyen szigorú szabályok, mint Magyarországon.
  • A miniszterelnök szerint nincs céldátuma az euróövezethez való csatlakozásnak. Két okból. Nem látjuk az eurózóna jövőjét, másrészt változtak az eurózóna szabályai. – Óvatos duhajok vagyunk fűzi hozzá, amit azzal magyaráz, hogy három Európa létezik: eurózónáé, a schengeni övezet Európája, és az ezeken kívül részek.
  • A Euronews kérdésére Orbán Viktor elmondja, van úgy, hogy „az ember barátját bepalizzák”. Szerinte Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a CEU miatt szavazott a Sargentini-jelentésre. Szerinte Webert átverték, mert a Soros-egyetem nem folytat oktatási tevékenységet az USA-ban.
  • Az Index emlékeztet, hogy Orbán Viktor többször kijelentette, 2030-ig tervez hatalmon maradni, még milyen illiberális lépésekre készül? A válasz úgy hangzik, fontos kérdésekben a magyar emberek illiberális álláspontot képviselnek. Az illiberálisok elutasítják a bevándorlást, számukra a házasság egy férfi és egy nő viszonya. Magyar sajátosság, hogy a liberális fogalma Nyugaton mást jelent, mint Magyarországon. A készülő alkotmányrevízióról  Orbán Viktor azt mondja, lassan haladnak, még előkészítés alatt áll.
  • Az Index a sorosozása és az ellenzéki O1G-dömping kapcsán aztz feszegeti, abban, hogy a közbeszéd ide jutott, van-e szerepe a miniszterelnöknek. – Magyarországon az emberek nagykorúak, mindenki felelősséggel tartozik a saját szavaiért – hangzik a válasz.
  • A 888 kérdésére Orbán Viktor kijelenti: Soros György a mi honfitársunk, magyar állampolgár, de vitánk van vele. Aki az amerikai magyar milliárdos származásával foglalkozik, az kártékony. Aki a származása mögé bújik, az gyáva.
  • Tüntetni, sztrájkolni a miniszterelnök szerint mindenkinek joga van, de a törvényes határok nem hághatók át. Kifejezetten aggályos, hogy a parlament ellenzéki képviselői fizikai erőszakot alkalmaznak
  • Én a mostani tüntetőkre is figyelek, bár undok dolgokat dobálnak az emberre - mondta a kormányfő, aki igyekszik kihámozni az igényeket. De a parlamenti többség az első, a döntéseket meghoztuk, ezután is meg fogjuk.
  • Népszava: – Ismer olyan országot, ahol egy miniszterelnök nem áll szóba a kormánykritikus sajtóval? Mikor akar interjút adni? Mit gondol az újságírók kitiltásáról a kormányfői sajtótájékoztatóról? Orbán Viktor: – Nem hiszem, hogy bármelyik kérdés elmaradt volna. Az interjú lényege nem az, hogy bikaviadalt vívjak az újságíróval. Olyan szituációkat nem vállalok, ahol előre lehet látni, hogy rosszindulatú ember tesz fel kérdéseket. De ha valaki több oldalról akar körbejárni egy témát, az érdekel. Egy kivétel van, amikor „a hölgyek levadásszák a Parlament folyosóján”, azaz kényelmetlen kérdéseket tesznek fel neki.
  • Kovács Zoltán közbeszólt, hogy meghívás alapján jöttek újságírók, tele van a terem, pártsajtót pedig nem szoktak beengedni sajtótájékoztatókra.
  • RTL Klub: Van esély arra, hogy módosításokat vezetnek be a túlóratörvény kapcsán? A túlórapénzek akár 3 évre kitolt kifizetése kinek a kérése volt?
  • Orbán: a törvényt most fogadtuk el, a vitákat lefolytattuk az elfogadás előtt, egyelőre nincs módosítás napirenden. Magyarországon mindenki, aki elvégezte a munkáját, a következő hónap elején meg kell kapnia a rendes bérét és a túlórapénzét. „Elég sokat dolgoztam már. Amikor ledolgoztam a melómat, akkor várom a munkabéremet. Sose dolgoztam úgy, hogy nem fizettek ki” - mondta a kormányfő.
  • Orbán szerint a következő évben sem lesz kevesebb a sportra fordítható tao-támogatás. A kulturális TAO megszüntetése szerinte közmegelégedésre történt. Lassítani akartak, hogy az eddig elindított, 300 milliárd forintból előre megítélt beruházások legalább fele valósuljon meg.
  • Ismét a Fidesz médiaalapítványáról kérdezik a miniszterelnököt. Mikor lett közérdek az üzleti ügyből, vagyis a fideszes médiabirodalom nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánítását mi indokolja. Orbán Viktor szerint az, hogy az alapítvány nonprofit. – Ha a balliberális médiumok ugyanezt az utat kívánják járni, ugyanezt a döntést fogom hozni 0 üzeni.
  • Az ATV kérdezi, minek kell történnie ahhoz, hogy változtassanak a túlóratörvényen. Orbán Viktor: Két hét sem telt el, ez egy jó törvény.
  • A hvg.hu újra a hozzá közeli oligarchák meggazdagodásáról kérdezi. Két okból fizetnek az emberek, hogy rákerüljenek a listákra vagy ne kerüljenek rá 0 intézi el a leggazdagabb magyarok sorrendjét firtató kérdést. Üzleti, gazdasági kérdésekben a magyar kormány nem tartja magát illetékesnek és nem engedi magát belevonni ilyen kérdésekbe – ismétli meg.
  • Az Echo TV roppant mélyértelmű kérdésére, miszerint hogyan dönti el, mikor megy Brüsszelbe, azt mondta, hogy akkor, amikor a kinti képviselők szükségesnek tartják. 
  • – Minden botnak két vége van - válaszolta Orbán Viktor elég nyersen arra a kérdésre, hogy leülne -e egy asztalhoz Judith Sargentinivel. 
  • Orbán Viktor újabb hízelgő kérdést kap, amely szerint mit szól ahhoz, hogy sokan hányszor mellé lőttek és alábecsülték a magyar gazdaságot. A miniszterelnök azt mondta, hogy 29 év alatt hozzászokott, hogy választási években az elemzők politikai eszköznek tekintik az elemzést és befolyásolni akarják az emberek döntéseit. - Most sem lep meg, ha az EP-kampány alatt is látunk majd ilyet. Békeidők alatt - bár  nem híve - összeesküvés-elméletet lát. 
  • A miniszterelnök tegnap Tarlós Istvánnal tárgyalt, amin sportparkokról, vízvezetékek és Lánchíd felújításáról döntöttek. A sportparkokra több milliárdot szánnak. 
  • A TV2 kérdésére, miszerint mit szól ahhoz, hogy az ellenzék Brüsszelbe vitte a tüntetést és hogy a Jobbik összeállt a baloldallal, Orbán Viktor utóbbira azt válaszolta: – A mi érzékelésünk nem lehet az, ami nyugalmi helyzetben van a politikában. Kampány van, pontokat fogalmaznak meg (az ellenzék – a szerk.) amiket mi is fogunk. ebben az újszerű az, hogy nemzetközi kampány lesz. Az újszerű az, hogy ez eddig belpolitikai helyzet volt, most belevonódott az egész európai aréna a migráció és bevándorlás miatt. 
  • Az ellenzék összefogására a miniszterelnök azt mondta, hogy igyekszik óvatosan fogalmazni, mivel van mögöttünk egy történelem. - A szívére helyezném a baloldalnak azt a gondolatot, hogy érdemes -e, a történelemből tanulva szélsőjobboldali szereplőket legitimálni. 
  • A BBC-től Nick Thorpe idézte a miniszterelnök mondatát, hogy a puding próbája az evés és emlékeztette, hogy ez most, a tüntetések alapján elég keserű íz. Levenné ez alapján a pudingját az asztaláról? Orbán Viktor azt mondja, hogy az emberek eddig még csak a menün látták a pudingot, nem is kóstolták.
  • A Die Welt újságírójának kérdésére nosztalgiázni kezdett, hogy korábban mennyit tanult a néhai kancellárral, Helmuth Kohllal tartott beszélgetéseiből. Szerinte ő javasolta neki azt, hogy muszáj megtartani a pártelnökséget a miniszterelnökség mellett. – Én magam is, miután szimpatizálok Németországgal kíváncsi leszek, náluk hogyan sül majd ez el, szakmai szempontból is. (Angela Merkel decemberben adta át a pártelnökséget a kiválasztott utódának, Annegret Kramp-Karrenbauernek – a szerk.) A CDU/CSU-val való kapcsolatáról azt mondta, különleges fontosságként, prioritásként kezeli. Arról viszont szót emelet, hogy a német politika nem akarja tiszteletben tartani Magyarország azon kérését, hogy nem akarnak bevándorlóországgá válni. - Folyamatos nyomást érzek a vezetéstől erre és minden jó viszony ellenére ezt nem áll módomban elfogadni. 
  • A 24.hu kérdezi az üzlet és a politika viszonyáról annak a fényében, hogy ő fogadott el magánrepülőgépes utat a kötélbarátjától, Garancsi Istvántól. Erre azt mondja, hogy a kormánya szuverén, Magyarország is az, az Országgyűlés pedig eldönti el, kinek mit szabad és mit nem. – Nem láttam példákat, amikor érdemes volt nyomás gyakorolni rám – fűzi hozzá.
  • Simonka Györgyről miniszterelnök azt mondta, hogy a bírói ítélet megszületéséig nem kezelik bűnösként.
  • Kormányátalakításra vonatkozó kérdésre azt mondta, ő ennek sosem híve, bár nem tartja kizártnak. - Idegenkedem tőle. Nix ugribugri - mondta. Szerinte nem tesz jót egy ország stabilitásának, ha nagy átalakításokat végeznek. Példátlan Európában, hogy csak nálunk nem voltak időközi választások, mindegyik kormány mind a négy évet kitöltötte – emlékeztet.
  • A CEU ügyét firtató kérdésre Orbán Viktor rögtön javítva „Soros-egyetemnek” nevezi az intézményt, bár hozzáteszi, nem szeretne viccelődni. – Ha egy része marad, és egy része megy Bécsbe, akkor nincs szó arról, hogy elüldözik és nem megy el. Legalább abban értsünk egyet, hogy „Soros-egyetem” lesz Magyarországon. A fél világot bepalizták azzal, hogy elküldték, elüldözték. Jól ismerem a tulajdonosát, Soros Györgyöt is, higgye el, nem az az ember, aki könnyen elmegy, itt lesz velünk együtt - válaszolja.

     

  • Nincsen bennem tüske a liberális médiatúlsúly miatt - fogalmaz a kérdésre, hozzátéve, hogy az utóbbi időben Európában a magyar kultúra, történelem és tájékoztatás baloldali értelmezésből ismeri Magyarországot. - Ez egy történelmileg kialakult képződmény, ennek lesz most vége. Remélem összekapják magukat a konzervatív újságírók. Szükség van rá, mert sokak nem értenek egyet az önök által képviselt értékekkel és világgal.

Ez fog most megváltozni. Ne nézzenek minket madárnak, tudjuk, mik az erőviszonyok! Meg fognak változni a politikában, kultúrában és remélem a médiában is.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.