Orbán Viktor: Egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól

Jelenleg rekord magas a foglalkoztatottság a miniszterelnök beszámolója szerint.

2021. szeptember 20., 13:30

Szerző:

„A gazdasági újraindítás erejét jól mutatja, hogy a szolgáltatások euróban számított exportja 21 százalékkal nőtt a második negyedévben, a beruházások 10,8 százalékkal, a külkereskedelmi forgalom 16-al, az ipar 10,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A kormány képes lesz 5,5 százalékkal emelni a gazdasági növekedést. Ha nagyobb baleset nem történik az év második felében, akkor 5,5 százalék fölé is emelkedhetünk” – fogalmazott Orbán Viktor a nyári szünet utáni első plenáris ülés megnyitóján.

„A járvány kitörésekor vállalta a kormány, hogy legalább annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a járvány tönkre tett. Júliusban a foglalkoztatottak száma meghaladta a négymillió hétszázezer főt. Még soha nem dolgozta ennyien a rendszerváltás óta Magyarországon. 11 év alatt közel egymillió új munkahely jött létre, a munkanélküliség újra négy százalék alatt van. Egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól” – közölte a miniszterelnök. Hozzátette: szerinte a gazdaságban most már inkább munkaerőhiány van.

„A Nemzeti Konzultáció eredményei egyértelműek. A válaszadók több mint 90 százaléka egyetértett a minimálbér 200 ezer forintra való emelésével, a gyermeket nevelő családok adó-visszatérítésével és a hitelmoratórium meghosszabbításával. Rászorulónak minősülnek a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, továbbá azok, akiknek a jövedelme csökkent a tavalyi évhez képest. A vállalkozások akkor élhetnek a moratóriummal, hogyha a járvány alatt bevételük 25 százalékkal csökkent” – mondta Orbán Viktor.

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.