Orbán: Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát

Orbán Viktor a szokásos, Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában többek között a katáról, a háborúról, az inflációról, valamint a rezsicsökkentés-csökkentésről is beszélt.

2022. július 15., 08:04

Szerző:

Európában háborús árak vannak, a háborúk korába léptünk, erre pedig senki nem számított – kezdte a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Hangsúlyozta: észnél kell lenni, hogy a háború semmiképpen ne terjedjen át hazánkra.

Szerinte két nagy csata van éppen: egyik az orosz-ukrán háború, ami a frontokon zajlik, a másik pedig az európai gazdaságban zajlik. Ezen belül a munkahelyekért és az elviselhető energiaárakért lesz nagy küzdelem. Orbán szerint az európai gazdaság recesszióba lép. Hozzátette: akinek van munkahelye, az becsülje meg, és mindent tegyen meg azért, hogy az megmaradjon.

Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, most pedig kapkod a levegőért

– jelentette ki a miniszterelnök. Szerinte lesznek olyan országok, ahol nem lesz gáz, de Magyarországon ilyen nem lesz, maximum csak nagyon drága lesz.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban belátást kért a családoktól, ugyanis ha nem vezették volna be a hét pontot, akkor nem csak részlegesen, hanem teljesen megszűnne a rezsicsökkentés. Továbbá közölte, hogy a külügyminiszternek 700 millió köbméter gázt kell beszereznie Magyarországnak.

Kifejetette, hogy a háború előtt belefért, hogy mindenkinek járjon a rezsicsökkentés, most viszont ez már nem fér bele, és ezt mindenkinek be kéne látnia – közölte.

Az energia-veszélyhelyzet kihirdetésével egy operatív törzset is létrehoztak, amit Gulyás Gergely irányít. Az ő fennhatósága alá került, hogy felügyelje a folyamatokat.

A háborús szankciókkal kapcsolatban kifejtette, hogy azok Ukrajnán nem segítenek, cserébe az európai gazdaságot teszik tönkre. Le kell ülni az oroszokkal, tűzszüntetet kell kötni – véleményezte.

A katatörvény-módosítást jó döntésnek tartja Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy ő mindig is támogatta ezt az adózási formát. Szerinte kezdetben jó volt a kata, csak elkezdték annak kiskapuit kihasználni. „A cégekkel van inkább baj, akik arra akarták rávenni az alkalmazottaikat, hogy menjenek át katába”. Elmondása szerint a régi kata a nyugdíjrendszert is fenyegette, ugyanis ha csaknem félmillió ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába a pénzt, akkor az „ki fog lyukadni”. Szerinte az ország 50-100 ezer katást bír, nem többet.

A tüntetésekkel kapcsolatban – amiket az ellenzékhez köt – elmondta, hogy az ellenzék négyszer veszített választást, és nem egyszer bebizonyították, hogy nem lehetne rájuk bízni a kormányzást. Továbbá közölte, hogy az ellenzék a jelenlegi helyzetből csak politikai hasznot akar húzni.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2022. július 15-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.