Orbán Viktor megmutatta teraszát a Várban az orosz rúdugró világrekordernek, aki homofób kijelentéseiről is közismert

2019. szeptember 14., 15:27

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután a budai Karmelita kolostorban fogadta Jelena Iszinbajevát, akit Fürjes Balázs államtitkár, a Budapesten ezen a hétvégén zajló World Urban Games (WUG) szervező bizottságának az elnöke kísért el – írja a Nemzeti Sport.

A kétszeres olimpiai bajnok korábbi rúdugró a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Sportolói Bizottságának a tagja, így a WUG eseményein az olimpiai programba már bekerült vagy várhatóan a jövőben bekerülő sportágakat is tanulmányozza. Orbán Viktor gratulált Iszinbajevának a tíz évvel ezelőtt beállított, azóta is érvényben lévő, emblematikus világcsúcsához (nőként egyedül ugrott át öt méter fölötti magasságot), illetve a 2004-ben Budapesten fedett pályán elért világbajnoki aranyérméhez is (a 15 évvel ezelőtti volt Iszinbajeva első vb-címe, amelyet további hat követett szabadtéren és fedett pályán).

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnökség

A beszélgetésen szó esett a sport nevelésre és a jellem fejlesztésére gyakorolt hatásáról. A lap úgy tudja, hogy a találkozó végén Iszinbajeva meghívta Orbán Viktort szűkebb hazájába, Volgográdba. 

A kormányfő kedvenc lapjának tudósítása nem tért ki arra, hogy a sportoló néhány éve kritizálta azokat a sportolókat, akik a moszkvai atlétikai világbajnokságon kiálltak a melegjogok mellett. Előtte nem sokkal, 2013-ban fogadták el azt az orosz törvényt, amely az ország területén tiltja a homoszexualitás propagálását kiskorúak körében.

– Mi normális emberek vagyunk, a fiúk a lányokkal vannak, a lányok a fiúkkal, ez történelmileg így alakult. Sosem volt ilyen probléma Oroszországban, és nem szeretnénk ilyet a jövőben sem

– jelentette ki sajtótájékoztatóján Iszinbajeva.

Az olimpiai bajnok úgy vélte, hogy tiszteletlenség volt a sportolók gesztusa, mert ezzel azt jelezték, hogy nem fogadják el a törvényeit annak az országnak, ahová vendégként érkeztek.

Iszinbajeva nem versenyezhetett a 2016-os riói olimpián, mivel az orosz doppingbotrány következményeként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) felfüggesztette az orosz szövetség tagságát. A riói olimpia helyszínén augusztusban beválasztották a sportolót a NOB sportolói bizottságába, de másnap egy sajtótájékoztatón bejelentette visszavonulását.

Decemberben a rúdugró bekerült az Orosz Doppingellenes Ügynökség élére. Néhány hónappal később kinevezték a szervezet felügyelőbizottságának elnökévé, de ezt a lépést több más nemzetközi szervezet mellett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is élesen kritizálta. Iszinbajeva ugyanis az egyik legnagyobb bírálója a WADA Oroszországgal szembeni szankcióinak. 2017 júniusában lemondott az elnöki posztról. Távozását összeférhetetlenséggel magyarázták, mivel Iszinbajeva hazája olimpiai bizottságának vezető testületében is benne van.