Orbán Viktor: Brüsszel zsarol minket

A miniszterelnök nem enged. 

2021. július 23., 07:35

Szerző: ,

Brüsszel megtámadta Magyarországot, és azt követelik változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban pénteken. Vagy engedünk, vagy nem, mi nem engedünk – jelentette ki a miniszterelnök. „Azért van szükség a népszavazásra, mert Brüsszel megtámadta, zsarolja Magyarországot, 54 oldalon keresztül azt követelik, hogy változtassuk meg a gyerekvédelmi törvényt” – fogalmazott a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy miért támadja Brüsszel Magyarországot, Orbán Viktor azt válaszolta: „Először is, azt akarják, hogy az LMBTQ-aktivistákat engedjük be az iskolákba. A gyerekekkel a felnőttek nem tehetnek meg akármit” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: Brüsszel azt is akarja, hogy már a kisgyerek is megismerkedjen azzal, hogy létezik a nemváltoztatás lehetősége, de a kormány azt akarja, hogy ezzel „civilizációs problémával” kiskorú ne találkozzon. „Ismerem azokat német tananyagokat, mesekönyveket, ahol a herceg vagy lovag nem a királykisasszonyt menti meg, hanem a királyfit, és boldogan élnek, és ezt olvassák óvodákban” – ismertette a kormányfő.

Magyar helyreállítási alap

Mivel Brüsszel késlelteti a helyreállítási alap pénzeinek kifizetését, a magyar kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül egy magyar helyreállítási alapot hoz létre. Orbán Viktor leszögezte, a helyreállítási programok folyamatát még a mai napon megindítják magyar költségvetésből, mert nincs idő késlekedésre. Hozzátette, sajnálja, hogy ideológiai kérdéseken múlik a helyreállítási terv, de „nem hagyjuk, hogy felőröljenek minket, a saját jogait minden szülő érvényesíteni fogja, és ezt a csatát is meg fogjuk nyerni”.

Ellenzéki bojkott

A kormányfő arra is reagált, mit szól a népszavazással kapcsolatos ellenzéki bojkotthoz. Szerinte mindenki azt tanácsolja a saját híveinek, amit akar, de arra bíztat mindenkit, tájékozódjon és menjen el szavazni. Hangsúlyozta, aki nem vesz részt a népszavazáson, az rábízza a döntést a többiekre.

Kiemelte, az ellenzék félreérti a népszavazás jelentőségét, mert a magyar kormány jelenleg nem egy törvényt akar alkotni ennek nyomán, hanem egy más meglévő törvényt megvédeni. Úgy látja, a bojkottnak így semmi értelme sincs. Ismét a migráció kérdését hozta fel példaként, ahol a bojkott ellenére a népszavazás eredménye megtámogatta a magyar kormányt, és így tudták felvenni a harcot Brüsszelben. 

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy a népszavazás vajon csak elterelei-e a figyelemt más dolgokról, azt felelte, „a magyar embereket nem kéne ennyire lenézni, képesek vagyunk mi egyszerre több dologgal is foglalkozni”.

Pegasus-ügy

Ahogy az várható volt, a miniszterelnök igen szűkszavúan nyilatkozott a nemrég robbant lehallgatási botrányról. Leszögezte, lehet spekulálni, de ő nem szereti a bonyolult spekulációkat, inkább az egyszerűbb dolgokat kedveli. Azt is hozzátette, Pintér Sándor belügyminiszter már minden érdemlegeset elmondott az ügyben.

Járványhelyzet

Magyarországon jelenleg 23, a koronavírus delta variánsával megfertőződött embert azonosítottak, és 2 gamma variánssal fertőzöttet. A népesség 55 százalékát beoltották mindkét oltással, ez az arány pedig magasabb, mint az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, vagy Németországban. 

„Magyarország jelenleg Európa legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból“ – jelentette ki Orbán Viktor. Leszögezte, Magyarországot is el fogja érni a Nyugat–Európában már nagy mértékben terjedő delta-variáns által okozott negyedik hullám, viszont a jó hír, hogy az oltások védenek a súlyos megbetegedés ellen. Szerinte az operatív törzs jól döntött azzal, hogy augusztus 1-től lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét. A harmadik oltás típusáról minden magyar állampolgárnak az orvossal kell konzultálnia. A miniszterelnök megjegyezte, Európában ezt a gyakorlatot Magyarországon vezetik be elsőként. 

Az oltási kampány további lépései is szóba kerültek. Az idősek 85 százaléka már felvette az oltást, 15 százalékukat pedig a kormány személyesen fogja felkeresni, hogy megpróbálják meggyőzni őket a vakcina fontosságáról. A 12 év feletti gyermekek esetében elindul egy általános oltási akció a tanév elején, amely lehetőséget ad a vakcinák iskolában történő felvételére. Sőt tervek szerint a munkahelyen is fel lehet majd venni az oltóanyagot. 

Orbán Viktor az egészségügyi dolgozók kötelező oltásával kapcsolatban megjegyezte, elsőre neki sem tetszett maradéktalanul az ötlet, de aztán Kásler Miklós miniszter meggyőző érvekkel jobb belátásra bírta. Szerinte a betegekkel foglalkozó intézményekben erkölcsileg abszolút vállalható az oltások kötelezővé tétele. Ezt azzal is indokolta, hogy vannak más, csak az egészségügyi dolgozók számára előírt oltások, amelyek nélkül senki nem tud elhelyezkedni a szektorban.

Az is kiderült, az operatív törzs folyamatosan monitorozza az aktuális eseményeket, és a kormány szükség esetén készen áll a gyors és hatékony döntéshozatalra. „Veszélyes és bonyolult időket élünk: itt a vírus, jön a migráció, támad Brüsszel” – mondta ezzel kapcsolatban a kormányfő.

Zárt kapus Olimpia

Orbán Viktor kiemelte,a zárt kapuk mögött zajló és már egyszer elhalasztott tokiói olimpia idején osztoznunk kell a nehézségekben és az élmények elmaradásában, hiszen ez a rendezvény a szurkolók és a megszokott hangulat nélkül most más lesz, mint az eddigiek.

Kijelentette: „Ha Magyarország rendezné az Olimpiát, akkor semmi akadálya nem lenne, hogy ez normális körülményen között történjen“. A miniszterelnök szerint Magyarország ma egy nyitott ország szemben japánnal, ahol jelenleg nem lenne szabad egy ilyen nagy szabású rendezvényt megszervezni. Hozzátette, bár sajnálja, hogy nem hazánkban rendezik az olimpiai játékokat, ő fel fog kelni hajnalban, és 15 millió magyarral együtt figyeli majd legjobbjaink helytállását.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.