Orbán Viktor adja át a 3 milliárd forint magyar közpénzből épült vajdasági fociakadémiát

2018. szeptember 25., 17:39

Szerző:

Szeptember 27-én, csütörtökön Orbán Viktor adja át a szerbiai Topolya vadonatúj futballakadémiáját, ami a magyar kormány, egész pontosan a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával épült fel mintegy 3 milliárd forint értékben – írja a 444Balkan Insight alapján.

A 14 ezres lélekszámú településen épülő létesítményhez a centerpálya mellett négy edzőpálya és kiszolgáló létesítmények is tartozik. Topolyán a lakosság nagyjából 57 százaléka magyar, a helyi csapat a szerb harmadosztályban vitézkedik.

Az eseményen Orbán mellett részt vesznek a szerb és a magyar futballszövetség elöljárói, továbbá Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

Orbán Viktor egy felcsúti meccsen
Fotó: Youtube.com

A magyar kormány 2016 decemberében döntött a Délvidék Sport Akadémia 3 milliárdos támogatásáról. Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa érdeklődésére Fónagy János államtitkár 2017 februárjában azzal indokolta a döntést, hogy a labdarúgás, ezen belül a határon túli fiatal magyar nemzedék tehetséggondozása, szervezett, szakmai alapon történő képzése nemzeti ügy, és mivel ez egy összetett feladat, szervezési, működési és infrastrukturális fejlesztésekre is szükség van.

Hozzátette, hogy a magyar akadémiák is gyakran összecsapnak határon túli csapatokkal, ezért nekik sem árt, ha fel vannak készülve a nagy meccsekre.

A topolyai akadémia alapításának okairól és körülményeiről nagy helyszíni riportban számoltunk be még tavaly télen. A riportot ide kattintva olvashatja el. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.