Orbán rögtön nem értett egy húsba vágó kérdést Salzburgban

2018. szeptember 20., 17:44

Szerző:

„Hogyan érzi magát Nyugaton?” – tudakolta a magyar kormányfőtől az osztrák közszolgálati televízió egyik humoristája, Peter Klien a csúcsot megelőző „doorstep” sajtótájékoztatón. Az osztrák Die Presse szerint Orbán Viktor röviden csak annyit válaszolt, hogy nem érti a kérdést, hiszen Magyarország már a Nyugat része.

A miniszterelnök a csúcs előtt a határvédelem kérdéséről is beszélt. Szerinte van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy „ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje”. Csakhogy a javaslat nem ezt tartalmazza, sőt: 

a közös uniós határvédelem az állami hatóságok felügyelete, és a nemzeti jogszabályok szerint működne a bizottsági javaslatcsomag szerint.

Ennek ellenére Orbán folytatja a ferdítést: szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely szerinte ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy „a tagállamoknál maradhat a védekezés joga”. Szerinte „szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert”. Semmi szükség arra, hogy „ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” – jelentette ki a miniszterelnök annak ellenére, hogy a Frontex senki helyett nem akar határt védeni. Orbán azt is állította: emellett kell ma kiállni, és „többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük. Egyelőre a papírforma mellettünk van” – tette hozzá.

EU-csúcs Salzburgban Orbán Viktor miniszterelnök Sebastian Kurz osztrák kancellár és Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő társaságában az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójának családi fotózása előtt
Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Sargentini-jelentés az ülésen, azt mondta:

„azon mindenki csak nevet”.

Valójában köztudott volt eddig is, hogy a salzburgi informális csúcsnak nem lesz témája a jelentés, ellenben az Európai Tanács soros elnökségének tájékoztatása szerint az október 18-i hivatalos uniós csúcstalálkozó napirendjén már szerepel a magyar jogállamiság kérdése.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az informális csúcs után azt mondta: alapvetően egyetértés van a Frontex megerősítéséről a tagállamok között, noha az erre vonatkozó javaslat egyes elemeit illetően vannak nézetkülönbségek. Szerinte még idén, a soros osztrák EU-elnökség alatt tető alá lehet hozni a megállapodást.

Az informális csúcstalálkozó napirendjén egyébként a legfontosabb kérdés a Brexit. Erről Orbán elmondta: „Magyarország azok közé tartozik, akik szerint nem kellene megbüntetni a briteket”. „Fair Brexitre és jó együttműködésre van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között a jövőben” – fogalmazott.