Orbán: nem világos, mi az oroszok és az ukránok hadicélja

Orbán Viktor szerint az oroszokat nem lehet megverni.

2023. február 24., 08:58

Szerző:

„Hibát követtünk el, amikor egy regionális konfliktust összeurópai háborúvá emeltünk – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A kormányfő arról is beszélt, hogy a belesodródás logikája szerint könnyen lehet, hogy hamarosan Ukrajnába küldendő békefenntartó csapatokról lehet majd hallani. „Ebben a háborúban a legnagyobb feneség, hogy nem világos, mi a hadicél”

– mondta a miniszterelnök. A miniszterelnök szerint nemcsak az orosz hadicélok nem világosak, hanem az ukránok sem, hiszen nem tudni, hogy meddig akarják visszaszorítani az orosz csapatokat – olvasható a Hvg tudósításában.

Mint mondta: egyik fél sem tud győzni, egy atomhatalmat nem lehet megverni, aki azt hiszi, hogy igen, az szerinte téved.

Jól látszik a számokból, hogy Oroszország nem nyerheti meg a háborút, hiszen ehhez elég összevetni, hogy mekkora összeget fordít Oroszország katonai kiadásokra egy évben és mekkora ez az összeg a NATO-esetében. Ugyanakkor a miniszterelnök azt is kijelentette, hogy a NATO egy védelmi és nem egy háborús szövetség.

Soros

Orbán itt utalt egy a 90-es évek elején született Soros György dolgozatra is, amiben szerinte az szerepelt, hogy a Szovjetunió összeomlása félmunkának tekinthető csak, egyszer majd az oroszokat katonailag is le kell győzni. A probléma – Soros szerint – csak az, hogy a nyugati demokráciák viszont rosszul viselik, ha a polgáraik elesnek egy távoli területeken vívott háborúban, ezért ezt a munkát a kelet-európai országokkal kell majd elvégeztetni.

A tűzszünet melletti magyar elköteleződést azzal is indokolta a miniszterelnök, hogy a magyarság az egyetlen olyan uniós nép, amelyik százával szenved el áldozatokat a háború miatt, hiszen a kárpátaljai magyarokat besorozzák az ukrán hadseregbe és elviszik őket harcolni – mondta.

(Budapest, 2023. február 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. február 24-én. Középen Törőcsik Zsolt műsorvezető, jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)