„Teljes mellszélességgel avatkozzunk bele a hazai sör- és üdítő italpiac szabályaiba" – javasolja a Fidesz-frakciónak Kósa Lajos

2020. június 24., 20:34

Szerző:

Ma megkértem a parlamenti frakciónkat, hogy teljes mellszélességgel, egységben avatkozzunk bele a hazai sör- és üdítőital-piac szabályaiba – közölte a Facebookon Kósa Lajos fideszes képviselő, annak apropóján, hogy éppen most állítják össze a jövé évi költésgvetést megalapozó jogszabályt – fedezte fel a 24.hu. 

Ezek után Kósa azt írja:

„azt szeretnék, hogy szűnjön meg a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere, mert ez a rendszer fenntartja a nagy, multi sör- és üdítőgyártók és -forgalmazók piaci túlsúlyát,

korlátozza a versenyt, hátrányos a hazai kézműves-, kisméretű gyártók és forgalmazók számára.

„Olyan rendszert szeretnénk bevezetni, amely olyan lehetőségeket nyit a magyar sörösök és üdítősök számára, mint amilyeneket élvezhetnek az osztrákok, a csehek, a szlovákok, a németek a saját hazájukban” – írta a politikus.

Emlékeztetnénk, hogy nem ez az első eset, hogy az Orbán-kormány bele akar tenyerelni a sörpiaci folyamatokba, csak akkor nem Kósa, hanem Lázár János volt a harc arca. Lázárék 2017-ben a csíkszendomokosi Csíki sörfőzde mellett, és a vörös csillagos logóval árult Heineken ellen óhajtottak beavatkozni teljes egységben és melszélességggel. A politikus, aki saját bevallása zerint sosem ivott sört, annyira beleélte magát a szerepébe hogy egy ízben hajlandó volt majdnem 700 kilométert utazni egy korsó csíkiért.

Nagy lármát csaptak, de végül szép csöndben elaludt az ügy. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.