Orbán Balázs lesz a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezetője

Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának felügyelete alá kerül a Külügyi és Külgazdasági Intézet, írja közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

2023. március 13., 16:19

Szerző:

„A 2020-as években Magyarország belépett a veszélyek korába, így a világ átalakulásának megértése soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. A szomszédban dúló háború, a blokkosodás és Magyarország nemzetközi láthatósága szükségessé teszi a nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodás megerősítését, és annak a szellemi háttérnek a fejlesztését, amely hatékony válaszokat tud adni a ránk váró kihívásokra” – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

A kormány a Külügyi és Külgazdasági Intézet megújításáról és megerősítéséről döntött: „a jövőben a szervezeti rugalmasság fenntartása érdekében megújult szervezeti formában, kutatói létszámát fokozatosan kétszeresére növelve folytatja tevékenységét, bővülő erőforrásainak köszönhetően pedig tanácsaival és elemzéseivel az eddiginél is jobban tudja majd támogatni és előmozdítani azt a nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodást, amelynek segítségével Magyarország megnyerheti a következő évtizedeket is” – tették hozzá, az intézmény neve is megváltozik, Magyar Külügyi Intézetként folytatja a munkát. Az intézetet pedig Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója fogja vezetni. 

(Fotó: Karancsi Rudolf/168.hu)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.