Orbán Balázs lesz a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezetője

Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának felügyelete alá kerül a Külügyi és Külgazdasági Intézet, írja közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

2023. március 13., 16:19

Szerző:

„A 2020-as években Magyarország belépett a veszélyek korába, így a világ átalakulásának megértése soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. A szomszédban dúló háború, a blokkosodás és Magyarország nemzetközi láthatósága szükségessé teszi a nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodás megerősítését, és annak a szellemi háttérnek a fejlesztését, amely hatékony válaszokat tud adni a ránk váró kihívásokra” – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

A kormány a Külügyi és Külgazdasági Intézet megújításáról és megerősítéséről döntött: „a jövőben a szervezeti rugalmasság fenntartása érdekében megújult szervezeti formában, kutatói létszámát fokozatosan kétszeresére növelve folytatja tevékenységét, bővülő erőforrásainak köszönhetően pedig tanácsaival és elemzéseivel az eddiginél is jobban tudja majd támogatni és előmozdítani azt a nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodást, amelynek segítségével Magyarország megnyerheti a következő évtizedeket is” – tették hozzá, az intézmény neve is megváltozik, Magyar Külügyi Intézetként folytatja a munkát. Az intézetet pedig Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója fogja vezetni. 

(Fotó: Karancsi Rudolf/168.hu)

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően a tavaly októberben megrendelt húsz szerelvény mellett további 31 új modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamossal bővül a fővárosi járműflotta.

A főváros vezetése elkötelezett amellett, hogy a jelenlegi belvárosi „autópályák” helyett újjáéledő sugárutak legyenek Budapesten, ezért a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat - jelentette be a főpolgármester pénteken Budapesten.