Orbán azeri-grúz-román-magyar áramvezetékről szóló megállapodást fog aláírni Bukarestben

Orbán Viktor december 17-én Bukarestbe utazik, hogy aláírja az azeri-grúz-román-magyar áramvezetékről szóló megállapodást.

2022. december 11., 20:50

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök december 17-én Bukarestben aláírja az Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló romániai sajtóhíreket.

A beszámolók szerint az eseményen részt vesz Klaus Iohannis román államfő, Irakli Garibashvili grúz miniszterelnök, Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztusban, az azeri energiaminiszterrel folytatott tárgyalása után jelentette be, hogy Azerbajdzsán nagy mennyiségű zöld villamosenergiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Grúziába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni. Abban egyeztünk meg - írta akkor Szijjártó Péter, hogy Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni – fogalmazott közösségi oldalán a külügyminiszter.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke videókonferencia keretében részt vesz a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén, a Karmelita kolostorban 2022. november 26-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)