Orbán Viktor: Nem akarunk hidegháborút

A miniszterelnököt a NATO-országok egynapos csúcstalálkozóján Magyarország vállalásairól és Kínáról is kérdezték.

2021. június 14., 16:26

Szerző:

Orbán Viktor a NATO-tagországok egynapos, hétfői csúcstalálkozóján közölte, hogy szerinte „az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”. Véleménye szerint a tagállamokat és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét is fel kell készíteni annak érdekében, hogy megfelelő válaszokat tudjanak adni ezekre a kihívásokra. 

„A szövetségesek kísérletet tesznek erre egy új, 2030-ig szóló stratégiai terv elfogadására. Ennek tartalmával Magyarország egyetért”

– fogalmazott a miniszterelnök. 

Arra a kérdésre, hogy meg fogja-e valósítani Magyarország a 2024-re tett azon vállalását, hogy mint NATO-tagország, a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra fordítsa, azt válaszolta, hogy „akkor állunk jól, ha teljesítjük a vállalásainkat”. Elmondása szerint jobb lenne, ha Magyarország már most képes lenne arra, hogy nemzeti össztermékének két százalékát saját biztonságára költse. A miniszterelnök szerint Magyarország 2022–2023-ra fogja elérni ezt.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy azon vállalását már teljesítette Magyarország, hogy a védelmi kiadásokon belül 20 százalékot fejlesztésre fordítanak.

A tanácskozáson a fő témák között Oroszország és Kína általi jogsértések, a kibertámadások és a klímaváltozás is szerepelnek. A Kína jelentette kihívásokra irányuló kérdésre válaszolva a hírhedten Kína-barát kormányfő erre azt mondta, hogy nem szeretne hidegháborús helyzetet.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 14-én. Fotó: MTI/MTVA/NATO)