Oratórium Esterházy Péter emlékére

Esterházy Péter emlékének szentelt, Eötvös Péter zeneszerző által jegyzett oratóriumot mutattak be a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A mű szövegkönyvét Esterházy készítette. A darabot a Salzburgi Ünnepi Játékokon Daniel Harding brit karmester vezényletével a Bécsi Filharmonikusok adták elő.

2016. július 31., 17:20

A Drehpunktkultur elnevezésű osztrák kulturális magazin szerint a mű a mindennapok szürrealizmusát mutatja be. A portál arról ír, hogy Esterházy „ledér, távolságtartó és reménytelenséget sugárzó iróniája” pontosan kiegészíti Eötvös „mesélő” zenei világát.


A német mezzoszoprán operaénekesnő Iris Vermillion az angyal szerepében volt látható, Topi Lehtipuu finn tenor a profétát játszotta. Peter Simonischek osztrák színész volt a narrátor az ősbemutatón. A darabban közreműködött a Magyar Rádió Kórusa is Pad Zoltán vezényletével.

„Meghajlunk a nagy európai gondolkodó, Esterházy Péter előtt” – hangsúlyozta Helga Rabl-Stadler a fesztivál igazgatója köszöntő szavaiban szombaton. Esterházy több szálon kötődött Salzburghoz: a helyi Residenz Kiadó több művét is megjelentette németül, és 2001-ben Esterházy volt az ünnepi játékok irodalmi programjának főszereplője.

(MTI)