Operatív törzs: május 3-tól enyhíthetnek a kijárási korlátozásokon

2020. április 26., 13:05

Szerző:

Emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, de az eredményes védekezésnek köszönhetően sikerül laposan tartani a járványgörbét - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.    

Müller Cecília hangsúlyozta: emelkedik a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, 927 embert kezelnek kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. Az igazolt fertőzöttek 57 százaléka nő, 43 százalékuk férfi - mondta.    

Az országos tisztifőorvos közölte: 272-re emelkedett az elhunytak száma, többségük - 256-an - hatvan év feletti, és jellemzően krónikus alapbetegségük volt. Arról is beszélt, hogy a kóros elhízás is kockázatot jelent. Kiemelte: kórházból koronavírusos beteget csak gyógyultan, két negatív teszt után küldenek haza.

Újságírói kérdésekre az alábbi válaszok hangzottak el: 

  • Légszomj, nehéz légzés - a roppant kellemetlen tünetek esetén nem kell várni senkire és semmire, javasolt sürgős segítséget, mentőt hívni. 
  • Egyetlen teszt eredményből nem javasolt következtetéseket levonni. Különböző tesztek léteznek, a gyorstesztekből is. Általában ezek megbízhatósága 30 százalék körüli, attól függ, hogy a fertőzés melyik szakaszában történt a vizsgálat. 
  • Egy fertőzött két, három embernek tudja átadni a vírust. Magyarországon régóta egy alatt van az úgynevezett reprodukciós ráta. 
  • Május 3. után módosítanak a 65 év felettiekre vonatkozó szabályokról is. 
  • Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy nem kaphatjuk el újra a betegséget, miután egyszer már átestünk a fertőzésen. 
  • Az operatív törzs szerint a járvány olyan ütemben terjed, ami lehetővé teszi, hogy május 3-tól enyhítsünk az intézkedéseken.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.