Operatív törzs: A megfelelő higiéniai intézkedések betartásával nincs akadálya az érettségi megtartásának

2020. április 20., 11:04

Szerző:

Az elmúlt napban 750 esetben rendeltek el házi karantént, így összesen 11 240-re emelkedett ez a szám - hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. 252 576 rendőrségi ellenőrzést hajtottak végre, 3945 szabálysértés ügyében kellett intézkednie a rendőrségnek a hétvégén. Budapesten nem tapasztalnak nagyobb szabálysértéseket, a fővárosban jobban betartották a kijárási korlátozásokat a lakosok. 

Két teherszállító repülő, mintegy 22 ezer kilogrammnyi védőeszközt szállított Budapestre.

1984 fertőzöttet tartanak számon, az elhunytak száma 10 fővel emelkedett, így jelenleg 199 fő hunyt el a koronavírus járványban, ők továbbra is jellemzően idős, valamilyen betegségben szenvedtek. Jelenleg 811 főt ápolnak kórházban és 60-an vannak lélegeztető gépen. Immáron 48 047 azon labortesztek száma, amelyeket a kijelölt laboratóriumok végeztek. 

A Pesti úti idősekotthonában 223 fertőzöttet tartanak számon, melyből a 19 dolgozó, a lakók közül 23-a hunytak el, de most is folyamatban vannak a tesztelések. 

"A korábbi becslések és számítások alapján a május 3-i dátum az, amikor talán a csúcsra fut a járvány. Ekkor ugyanannyi új esetszámot diagnosztizálhatunk napokig, de ezt nem lehet megmondani pontosan. Ez azért fontos, mert erre készül fel az egészségügy" - mondta Müller Cecília.

1600 önkéntes egészségügyi dolgozó jelentkezett munkára, 267-el közülük már szerződést is kötöttek.

13 393 regisztrált egészségügyi dolgozó kezdett új képzést a koronavírus járvány miatt.

2822 orvos 8803 ápoló és 659 önkéntesnél már folyamatban vannak a tanulmányok. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy az ivóvízzel terjed-e a vírus, a tisztifőorvos elmondta, hogy

jellemzően a vízzel ez a vírus nem terjed, ha bele is kerülne, akkor is nagy mértékben felhígul.

Szennyvízben azonban már mutatták ki a vírust.

Aki idős rokonával él együtt, annak javasolt az, hogy miután közlekedik az utcán, vásárol a család számára, hazaérkezéskor rögtön mosson kezet, majd cserélje le a ruháit és ha lehet, külön szobában tartózkodjanak. Ilyenkor még otthon is javasolt a maszk viselése.

Mára 19 olyan idősotthonról tudnak, ahol felütötte a fejét a vírus, 8 ebből budapesti székhelyű, a továbbiak pedig: Sződliget, Tököl, Mezőszilas, Bodajk, Győr, Dabas, Seregélyes.

Újságírói kérdésre, hogy ha május 3-án tetőzik a vírus és 4-én kezdődik az érettségi, elhalasztják-e azt, Müller Cecília elmondta,

a megfelelő higiéniai betartások mellett nincs akadálya a vizsgák megtartásának.  

 

A 168 Óra ez alkalommal sem kapott válaszokat az alábbi, beküldött kérdéseire:  

  • A kórházparancsnokok rendelkeznek-e egészségügyi képzettséggel?
  • Ha egy intézmény egyik részében vírusos betegeket kezelnek, a többiben más betegeket, akkor hogyan tudják meggátolni, hogy a még nem fertőzött betegek is megfertőződjenek? 
  • Jelenleg hány egészségügyi dolgozó tevékenykedik az országban, ez a szám elegendő lesz-e a járvány tetőzésekor?
  • Korábban arról lehetett hallani, hogy az egészségügyi dolgozók akár 20 százaléka is lebetegedhet. Őket hogyan lehet majd pótolni, mire számíthatunk ezen a téren?

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.