Operatív Törzs: Saját fertőtlenítőt dob piacra a MOL, hogy ne legyen hiánycikk, az idősek pedig séta helyett töltsék rejtvényfejtéssel az időt

2020. március 25., 12:07

Szerző:

A koronavírus elleni védekezés érdekében a Mol megkezdte a Magyarországon hiánycikknek számító kéz-, és felületfertőtlenítő termékek gyártását. A fertőtlenítőszer rekordgyorsasággal készült el, a bevizsgálás rekordgyorsasága kiváló jele a vállalatok és a kormányok együttműködésének – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Elmondta azt is, hogy elsődlegesen a megfelelő védőeszközöket az orvosoknak és az egyéb szerveknek kell megkapnia, utána kaphatja meg bárki más.

A tájékoztatóval egy időben az MTI fotókat is közölt a szóban forgó fertőtlenítőkről.

Koronavírus - A kórházak fertőtenítővel való ellátását
Fotó: Molnár Edit

Ezekért a termékekért most verseny van - hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint 

a héten több mint 3 millió maszk, 130 ezer védőruha, 100 ezer pár védőkesztyű, és 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából.

Elmondta, hogy amit itthon gyártunk, az könnyen és gyorsan elérhető. A hazai gyártás ahhoz is hozzájárul, hogy a gazdasági visszaesést is mérsékeljük ezzel - ez munkát és megélhetést biztosít olyan vállalatoknak, akik egyébként szüneteltetnék a működésüket. Az ITM emiatt szervezi az alapanyag-ellátást, és a piaci szereplők összekapcsolódását - mondta el az államtitkár.

Ratatics Péter a Moltól azt mondta, Almásfüzitőn elkezdték a fertőtlenítőgyártást, sikeres volt, és

a fertőtlenítő jó tárgyakra és az emberi bőrre is.

A fertőtlenítőket előbb közlekedési vállalatoknak adják, majd a kiskereskedelembe juttatják el. Napi 50 ezer litert termelnek, Ratatics szerint ez elég lesz a következő egy hónapban az egész ország ellátására.

 

Elhangzott még:

A mai naptól 71-ről 84-re emelkedik azon létfontosságú vállalatok száma, ahol a Honvédség besegít.

Ezek a cégek: Magyar Telekom Távközlési Nyrt., TESCO-Global Áruházak Zrt., CBA Kereskedelmi Kft., SPAR Magyarország Kft., COOP Gazdasági csoport/CO-OP Hungary Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., TEVA Gyógyszergyár Zrt., BUS-OXY Egészségügyi Gázforgalmazó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Messer Hungarogáz Ipari Gázgyártó és Forgalmazó Kft., LINDE GÁZ Magyarország Zrt., SIAD Hungary Gázokat Forgalmazó és Termelő Kft.

Olyan cégekhez mentek ki most, akik vagy az oxigénellátás biztosításában vagy az élelmiszergyártásban vesznek részt. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy fegyveres őrök állnak a pénztáraknál - mondta el Ruszin Romulusz dandártábornok. A vállalatok száma, ahol a Honvédség besegít, folyamatosan változik - erről mindig be fognak számolni.

Ezen feladatok mellett a Honvédség egyéb feladatait is ellátja, így például a határon segítenek a rendőrségnek, de a járőrözési tevékenységet is folytatják, valamint egészségügyi intézményeknek is segítenek.

Müller Cecília tisztifőorvos ma újból kiemelte, miután 10 fertőzött beteg hunyt el az országban:

Minden elhunytnál krónikus betegséget állapítottak meg a kórházakban, a koronavírus erre rakódott rá.

Újból köszönetet mondott az ápolóknak, köztük kiemelte azokat, akik beköltöztek az idősek otthonában. Az idősotthonok lakóinak védelme érdekében már több intézkedést is meghoztak - mondta el Müller Cecília. Emiatt betiltották a látogatást már korábban, de az otthonoknak egyébként is figyelnie kell arra, hogy a lakók megtartsák a biztonságos távolságot egymástól - álljanak másfél-két méterre egymástól.

Az országos tisztifőorvos azt javasolta a sétálni vágyó időseknek, az idősotthonok lakóinak,

fejtsenek rejtvényt, szellőztessenek, kötögessenek, 

Az otthonnak a kertjébe ki kell menni, de az otthont nem lehet elhagyni, folytatta. Felvételi zárlatot is elrendeltek, épp azért, mert az egész ország területén jelen van a vírus. Nem kívánatos az, hogy még egy tünetmentes beteg, de már hordozó állapotú beteg bemenjen egy ilyen intézménybe.

Az intenzív osztályok bővítése folyamatosan zajlik, ahogy érkeznek be a lélegeztető gépek – mondta el Lakatos Tibor. A megyei hatóságok segítenek ebben Lakatos elmondása szerint.

Kiskunhalason a konténerkorház építése gyors ütemben zajlik, ide már beérkeztek a lélegeztető gépek, és jól áll a Hungexpo ideiglenes átalakítása is – ide 330 fő fér be. Ezeket a helyeket csak akkor alkalmazzák, ha a normális kórházi kapacitások nem lesznek elegendőek.

Néhány önkormányzat kijárási tilalmat rendelt el, ezekkel szemben a kormányzat törvényességi vizsgálatot indít.

A határátkelőhelyeken továbbra is folyamatos a be- és kilépési forgalom, a magyar állampolgárok karanténba helyezése sikeres volt. Egyes helyeken megnövekedett forgalomra kell számítani.

Egyre nő a bevont ellátó intézmények köre. A felkészülés rendje szerinti szervezési tevékenységek történnek: első körben a Dél-pesti Centrumkórház került kijelölésre, de bevonódott az egész ellátórendszer, így a megyei osztályok fertőzőosztályai is, de folyamatosan bővül a kör.

Jelenleg Magyarország területén nincs tömeges megbetegedés, csak a csoportos megbetegedések száma növekszik, mondta Müller Cecília.

Zárt térbe csak úgy kerülhet be a vírus, ha valaki kívülről behozza.

Akinek légúti panasza van, az maradjon otthon, és telefonon hívja a háziorvosát. 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.