Online jogsegélyt kaphatnak a határnál a menekülők

Önkéntes jogászok segítenek egy új platformon.

2022. március 7., 21:38

Szerző:

Ingyenes online jogklinikát készített a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek egy magyar jogi digitalizációs platform, a Legisly csapatának fejlesztése ingyenesen köti össze az önkéntes joghallgatókat és jogászokat a menekülőkkel. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben azt írták, hogy az első nap közel százórányi önkéntes jogi segítségnyújtást gyűjtöttek össze, és további önkénteseket – elsősorban joghallgatókat és végzett jogászokat – keresnek, akik az előre összeállított joganyag tanulmányozása után okostelefonról, tabletről vagy számítógépről online tudnak segíteni szabadidejükben. A jogklinika a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet határon inneni és határon túli információs pontjain kezdi meg működését.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren új ellátási segítségpontot létesített, a fővárosi önkormányzat a Nyugati téren információs pontot nyitott, a határnál pedig már jogi segítség is várja az ukrajnai háború elől menekülőket. A szeretetszolgálat az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kitörése óta több tízezer menekülőnek nyújtott segítséget. Munkatársaik és önkénteseik éjjel-nappal megtalálhatóak a Nyugati pályaudvaron és Záhonyban, valamint jelen vannak több határátkelőhelyen is. A Magyar Református Szeretetszolgálat mostanáig 116 tonna többségében tartós élelmiszerből és higiénés termékekből álló adományt juttatott célba, 35 tonnányit közvetlenül Kárpátaljára vittek át, és már több mint 2600 önkéntes csatlakozott szervezetükhöz.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán jelentette be hétfőn, hogy a fővárosi önkormányzat információs pontot hozott létre a Nyugati téri aluljáróban, ahol az Ukrajnából érkező menekültek gyorsan aktuális és pontos információkhoz juthatnak így könnyítve helyzetükön és Budapesten töltött idejükön.

(Kiemelt kép: Infopont a Nyugatinál. Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala)