Itt az Oktatási Hivatal közlése az elszámolt felvételi pontokról

Több megkeresést is kapott az Oktatási Hivatal a ponthatárok nyilvánosságra kerülését követően, vannak jelentkezők, akiknek elszámolhatták a pontjait.

2024. augusztus 12., 09:12

Szerző:

Amint arról portálunk is beszámolt július 24-én hirdették ki az idei felsőoktatási ponthatárokat, ezután viszont több megkeresés is érkezett az Oktatási Hivatalhoz, számos jelentkezőnek ugyanis elszámolhatták a pontjait. 

Elszámolt pontok 

A Népszava az ügy kapcsán meg is kereste az Oktatási Hivatalt, akik bár konkrét számot nem közöltek azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyi felvételiző érintett, állításuk szerint erről csak a jogorvoslati, felülbírálati időszak lezárultát követően áll módjukban tájékoztatást adni. Ugyanakkor azt elmondták, amennyiben valakinek jogos az észrevétele az elszámolt pontokról, az módosított besorolási döntést fog kapni a korrigált pontok szerint, így a jelentkezés sorrendjében jelölt legkedvezőbb helyre veszik fel.

Az elszámolt pontok miatt ugyanis akad olyan, aki nem került be az általa preferált intézménybe.

A korrigálást követően azonban azoknak, akiknek valóban elszámolták a pontjaikat, kijavítják a felvételi eredményt. Amennyiben az érintett diák eközben már beadta a pótfelvételit, de mégis a rendes eljárásban nyer felvételt, automatikusan kikerül a pótfelvételiből.  

Változtak a szabályok 

Az idei évtől egyébként változtak a pontszámítás szabályai. Mostantól az egyetemek határozhatják meg, előírnake minimumponthatárokat, emelt szintű érettségit, valamint azt, hogy mit ismernek el ötödik éretteségi tárgyként, valamint milyen tárgyakat vesznek figyelembe a középiskolai eredményeknél, továbbá arról is dönthetnek, milyen egyéb eredményekre adnak intézményi pontokat. A pontszámítás ennek értelmében intézményenként, sőt szakonként is eltér, ami jóval bonyolultabbá teszi az egész folyamatot. 

Bizonytalanság 

Az Oktatási Hivatal a lapnak azt is elismerte, mindez bizonytalanságot kelthet a felvételizőben, mivel idén voltak először jelentős különbségek az egyes egyetemk által meghirdetett szakokon megítélt pontok között. Hovatovább a legjobb pontszámítás elve is összetettebb lett, a jelentkezőknek ezzel kapcsolatban is több kérdésük akadt. 

Több mint 90 ezer új hallgató 

Ahogyan azt lapunk is megírta Hankó Balázs, kulturális és innovációs miniszter a ponthatárok kihirdetését követően elmondta, több mint 90 ezer hallgató nyert idén felvétel a felsőoktatásba. A ponthatárváró buli után arról is beszélt, hogy egyre nő immár második éve a műszaki, természettudományi, mérnök, informatikai, agrár, illetve az orvos-egészségtudományi szakokra felvettek száma, miközben a tanár, tanító pedagógusképzés a második legnépszerűbb lett a felvettek körében. Hankó Balázs arról is beszélt, hogy minden második hallgatót vidéki egyemre vettek fel, véleménye szerint pedig ez nagyon fontos. 

A Corvinuson a legmagasabbak a pontok 

A legtehetségesebb diákok egyébként továbbra is a Corvinust választják, ennek köszönhetően az itt kínált mindhárom képzési területen – gazdaságtudományi, társadalomtudományi és informatikai képzések – a Corvinus Egyetemé a legmagasabb ponthatár a nappali alapképzések ösztöndíjas helyeire. Azt írták, a legmagasabb pontszámot gazdasági területen idén is az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapképzésre kellett összegyűjteni, itt 478 pont lett a küszöbérték. A Corvinusra felvettek többsége már angol nyelvű képzést választott. Összesen 1871 hallgatót vett fel a Budapesti Corvinus Egyetem a 2024/25-ös tanévre a központi felvételi eljárásban. Alapképzésen 1376, mesterképzésen 439, osztatlan képzésen pedig 56 diák kezdheti meg tanulmányait szeptembertől.

(Kiemelt képünkön fiatalok a ponthatárokat nézik telefonjukon a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Budapest Parkban 2024. július 24-én, Fotó: MTI/Lakatos Péter)