Felvételi: ma estig izgulhatnak a diákok, jönnek a ponthatárok

Hatalmas az izgalom az egyetemi felvételizők körében, ma este hozzák nyilvánosságra a ponthatárokat. 

2024. július 24., 08:57

Szerző:

Minden bizonnyal hatalmas az izgalom az egyetemre felvételizők körében, ugyanis az idei felsőoktatási ponthatárokra vár már mindenki. Jó hír, hogy a pontok ma este kiderülnek, szóval kiderül, hogy a több mint 120 ezer jelentkezö közül az általános eljárásban mennyien nyernek felvételt. A központi ponthatárváró rendezvényt idén Debrecenben rendezik meg, de Budapesten és több nagyvárosban is szerveznek Pont Ott Partikat. 

Értesítések 

Azon jelentkezők, akik a jelentkezés során megadták a mobiltelefonszámukat is, este 20 órától kapnak majd sms-ben értesítést az eredményekről. Akinek most nem sikerül bejutnia felsőoktatási intézménybe, az július 30. és augusztus 7-e között a pótfelvételi eljárás során jelentkezhet máshova, írja a 24.hu

Népszerű képzések 

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára hétfőn az M1 reggeli műsorában beszélt arról, hogy az új felvételi rendszernek hála, a tavalyihoz hasonlóan, idén ismét meghaladta a 120 ezret a felsőoktatási intézménybe jelentkezők száma.

Kiemelte, idén is a gazdaságtudományi képzések voltak a legnépszerűbbek, második helyre pedig örömteli módon a pedagógusképzés került. A harmadik helyet a műszaki képzések vitték el, de az első hatban szerepel az informatika és az orvostudományok is. 

Idén először 

Az államtitkár ezen túlmenően arról is beszámolt, hogy idén a vidéki egyetem népszerűsége utolérte a budapestiekét: minden második felvételiző vidéki egyetemet ikszelt be. Ez az oka annak, hogy most először Debrecenben lesz a központi Pont ott Parti, ami egy napra esik a Campus Fesztivál nyitórendezvényével és az Európai Egyetemi Játékok zárórendezvényével Úgy vélekedett, hogy az új magyar felvételi modellel új erőre kaptak a vidéki egyetemek, amelyek térségfejlesztési szerepet is vállaltak. Ezzel együtt sokkal versenyképesebbek, rugalmasabbak lettek, így tudtak egyre erősebb, jobb alternatívát kínálni a jelentkezőknek. Varga-Bajusz Mónika a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában később arról is említést tett, hogy egyre többen ismerik fel, megéri diplomát szerezni. Ezt mutatja, hogy a 30 év feletti jelentkezők száma mostanra megduplázódott, látják, hogy diplomával könnyebb elhelyezkedni és másfélszeres ebben az esetben a bérszorzó is.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)