Eduline: Van olyan gimnázium, ahonnan a végzősök fele külföldre ment

A világ topegyetemein is tarolnak a magyar középiskolások.

2021. október 18., 12:26

Szerző:

Az egyik budapesti gimnáziumban a májusban érettségizettek közül minden második diák szeptemberben már valamelyik külföldi egyetemen kezdett, de a HVG most megjelent középiskolai rangsorának élén álló három budapesti gimnáziumban – az Eötvösben, a Fazekasban és a Radnótiban – is magas a külföldre készülők aránya. A végzősök ráadásul nem a „futottak még” kategóriából választanak, hanem a legnevesebb brit, francia, amerikai vagy éppen holland egyetemekre felvételiznek. Az idei tudományos diákolimpiák magyar érmesei közül ma már többen cambridge-i hallgatók – írja az Eduline.

A HVG kiadványának intézményi adatlapjaiból kiderül, hogy a 2019/2020-as tanév végén:

  • az Eötvös-gimnáziumban minden ötödik,
  • a Fazekasban minden harmadik érettségiző külföldi egyetemre iratkozott be,
  • ahogy a Radnótiban is 33 százalék volt a tanulmányaikat külföldön folytató diákok aránya.

Az alapítványi iskolák HVG-rangsorát évek óta vezető, Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) az elmúlt egy évben is nagyot nőtt a külföldön továbbtanulók aránya:

míg 2020-ban a végzettek 37 százaléka választott magának külföldi egyetemet, idén már minden második érettségizőjük döntött így, egészen pontosan 49 százalékuk kezdett külföldön szeptembertől.

– írja az Eduline.

Hasonlóak az arányok a BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban, ahol az érettségizők 43 százaléka tanul tovább más országban, míg a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból a végzősök 30-35 százaléka felvételizik sikeresen külföldi felsőoktatási intézménybe.

„Sok olyan tanulónk van, aki beiratkozhatott a világ legjobb egyetemeire, például a Harvardra, a Yale-re, a Sorbonne-ra, a Cambridge-re, a Humboldt-ra”

– mondta a HVG középiskolai kiadványának Hutai László, a Karinthy igazgatója.

 

(Kiemelt kép: Franciaország, 2016.01.30. - Brainstorming a papír felett. Fotó: Schott Graham / Unsplash. A kép csak illusztráció.)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.