Őket küldi a Fidesz Svédországba és Finnországba vizsgálódni

A kormány egy négyfős delegációt küld Svédországba és Finnországba, hogy tudjanak majd dönteni a két ország NATO-csatlakozásáról.

2023. március 4., 09:42

Szerző:

Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselőket, Hende Csaba volt honvédelmi minisztert és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának vezetőjét küldik a két skandináv országba – közölte Vajna Márton, a Fidesz EP-delegáció titkára a hvg.hu-nak.

A magyar delegáció éppen akkor tartózkodik majd a jövő héten Svédországban, amikor kedden ugyancsak oda utazik Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A Parlamentnek a március 20-i héten kell szavaznia arról, hogy támogatja-e a finn-svéd NATO-csatlakozást. A delegáció küldésére többek között azért volt szükség, mert a Fidesz-frakció megosztott a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében.

Kocsis Máté akkor azt mondta, hogy a frakció nagyon megosztott a kérdésben. Komoly vita alakult ki, többen kifogásolták, hogy „ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”. Kocsis Máté közölte: tájékozódási, egyeztetési célból delegációt fog az Országgyűlés elnöke küldeni Svédországba és Finnországba. Ez a parlamenti rendes ügymenet időkeretébe belefér, ezért nem jelenti az eljárás rendjének meghosszabbítását, a döntés elhalasztását, tehát a döntést az Országgyűlés meg fogja hozni – mondta.

(Kiemelt kép: Németh Zsolt, a Fidesz vezérszónoka felszólal a Finn Köztársaság és a Svéd Királyság Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) való csatlakozásának kihirdetéséről szóló előterjesztések együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 1-jén. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.