A tankerület inkább kifizeti az Óbudai Gimnázium tanárait, csak ne sztrájkoljanak

Az Óbudai Gimnázium tantestületének sztrájkbizottsága vasárnap közölte, december 5-től sztrájkba lépnek ha elmaradt illetményeiket a tankerület nem rendezi. Pár nap után a tankerület reagált, és kifizetéseket ígért meg.

2022. november 23., 13:14

Szerző:

Mint azt a 168.hu elsőként megírta, november 20-án az Óbudai Gimnázium sztárjkbizottsága bejelentette, óradíjaik és járandóságaik maradéktalan kifizetése elmaradása esetén december 5-től a tantestület legalább 15 tagja határozatlan idejű sztrájkba kezd. A Mérce most közzétette, az Észak-Budapesti Tankerület a bejelentésre reagálva leszögezte,

azonnali hatállyal kifizeti az osztálykirándulásokra és gólyatáborokra szánt napidíjakat és illetményeket a tanároknak, hogy a sztrájkot elkerülje.

A döntés az egyik érintett tanár hétfőn írt, nyilvános Facebook-bejegyzéséből derült ki, aki azt írta,

„Látjátok, érdemes harcolni!”

Hozzátette azt is, fontos lenne ezek után, hogy minden iskolában pontosan összegyűjtsék a hozzájuk hasonló helyzetben, elmaradt különilletményekkel rendelkező tanárok és dolgozók számát, és mennyivel tartozik nekik a tankerület, mert szerinte a jelenség általános. Mint ahogy az is, hogy a napidíjak nélkül a tanárok és szülők teljesen saját zsebből fizetik ki az utazást és a szállás költségeit is a kirándulás előtt.

A gimnáziumi sztrájkbizottság közleménye szerint arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy „milyen kiszolgáltatott és megalázó helyzetben vannak Magyarországon a pedagógusok, hogy a táboroztatások, kirándulások, tanulmányutak során – melyek nagyon fontos részét képezik az iskolák pedagógiai munkájának – a tanárok párszáz forintos órabérért dolgoznak, és még ehhez az összeghez sem jutnak hozzá időben.”

(Kiemelt: Óbudai Gimnázium udvarán tiltakozó diákok. Fotó: Facebook-videó)

17:09

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.