Nyunyókákat elő, újabb járványt lát Müller Cecília

Müller Cecília körlevelében kéri az intézmények orvosait, hogy tájékoztassák a pácienseiket a fertőző májgyulladás terjedési módjáról, megelőzés lehetőségeiről.

2022. augusztus 12., 15:50

Szerző:

Míg tavaly összesen 75 Hepatitis A (HAV) ferőzöttet regisztráltak, addig az idei év első hét hónapjában ez a szám 346 – írta a Népszava. Az országos tisztifőorvos ezért a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat körlevélben hívta fel egy lehetséges járvány veszélyére.

A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe – közölte Ócsai Lajostól, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője a portállal. A fejlődő országokban a szennyezett ivóvíz, illetve a nem megfelelően hőkezelt étel a fertőzés leggyakoribb oka. A vírus terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is. Lappangási ideje akár 30 nap is lehet, néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik.

A megelőzésben nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, illetve a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának.

Van vakcina

A HAV kivédésére kétféle vakcina is elérhető a patikákban, amit csak receptre lehet kiváltani, valamint kettő oltásra van szükség belőle a védelemhez. Támogatás nem jár az oltások árához.

(Kiemelt kép: Müller Cecília országos tisztifőorvos a Tolna megyei Faddon, a honvédség oltóbuszában 2021. május 25-én. Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.