Nyugdíjemelést és 13. havi juttatást jelentett be a pénzügyminiszter

Az örömhírt az Idősek Világnapjára időzítette.

2023. október 2., 12:41

Szerző:

„Januárban ismét emelni fogjuk a nyugdíjakat, újabb 6%-kal, februárban pedig a 13. havi ellátásra is számíthatnak a nyugdíjasok” – közölte Varga Mihály a közösségi oldalán vasárnap.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány 2010-ben  megígérte, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Véleménye szerint ezt a kormány be is tartotta sőt, túlteljesítette, miután a nyugdíjak összege 2010 óta a kétszeresére nőtt, vásárlóerejük pedig 20%-kal javult.

Az infláció miatt a kormány idén januárban 15%-kal emelte nyugdíjakat, novemberben pedig újabb 3,5 százalékpontos kiegészítő emelést hajt végre. A decemberi nyugdíj összegének emelésével átlagosan 84 916 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok. A mintegy 2,5 millió nyugdíjas esetén a kiegészítő nyugdíjemelés közel 190 milliárd forintot jelent – közölte.

Varga Mihály a 2024-es költségvetéséről folytatott parlamenti vitában, már  júniusban 6 százalékos inflációt ígért jövőre, és arról beszélt, hogy a kormány megvédi a nyugdíjakat, elkötelezett amellett, hogy a pénzromlást az idei év végére egyszámjegyűre csökkentse – emlékeztet a 24.hu. Nyáron a költségvetésben 6 százalékos inflációval számolt a kormány, így tehát jövőre, tartva az inflációkövető nyugdíjemelést, ennyivel is kell emelnie a juttatások összegét.

(Kiemelt kép: a pénzügyminiszter 105. születésnapján köszöntötte Számadó Lászlóné Erzsike nénit II. kerületi otthonában 2023. július 24-én. Forrás: Varga Mihály FB-oldal)