Nyugdíj: nagyon fontos határidő közeleg

Június végéig még a tavalyi feltételek szerint is kérhető a nyugdíj megállapítása, utána azonban minden megváltozik.

2024. június 13., 14:14

Szerző:

Ebben a hónapban kulcsfontosságú döntés előtt állnak azok, akik tavaly érték el a nyugdíjkorhatárt. Június végéig még a tavalyi feltételek szerint is kérhető a nyugdíj megállapítása. De vajon érdemes-e a múlt évi feltételeket választani? – teszi fel a kérdést cikkében a Blikk Rúzs. 

A nyugdíj összegének kiszámítása – írja a lap – minden évben az aktuális valorizációs szorzószámok figyelembevételével történik. Ezek a szorzók az adott év kereseti szintjéhez igazítják a korábbi évek kereseteit, és nagy mértékben befolyásolják a nyugdíj összegét. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy a tavalyi vagy az idei feltételek szerint kérjük a nyugdíj megállapítását.

Az aktuális jogszabályok szerint hat hónapra visszamenőleg lehet kérni a nyugellátás megállapítását. Tehát június végéig még kérhetjük a tavaly decemberi feltételek szerinti nyugdíjat, ha a jogosultsági feltételek már akkor is teljesültek. Ha valaki tavaly elérte a nyugdíjjogosultságot, de idén vonul nyugdíjba, a nyugdíj összegét az idei szabályok szerint számítják ki. Ha azonban visszamenőleg kérjük a nyugdíjat 2023-tól, akkor a tavalyi szabályok szerint történik a nyugdíjszámítás, és már az idei évre is részesülünk az éves nyugdíjemelésben, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjban.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint fontos mérlegelni a döntést, hiszen idén a múlt évinél 14,2 százalékkal magasabb valorizációs szorzókkal számolnak, így az idei nyugdíj eleve magasabb összegű lesz. Ám megfelelő egészségügyi állapot esetén és a családi körülmények figyelembevételével dönthetünk úgy is, hogy nem megyünk nyugdíjba, hanem tovább dolgozunk, amivel nyugdíjbónuszt szerezhetünk: minden 30 nap után fél százalékkal emelkedik a nyugdíj összege.

A Blikk Rúzs cikke szerint a vállalkozóknak különösen érdemes átgondolniuk a döntést, hiszen amint valaki nyugdíjassá válik, mentesül a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó alól. Így a nyugdíj és a járulékmentes kereset előnyt jelenthet, szemben a magasabb nyugdíjjal és a később induló járulékmentességgel.

Rendkívül fontos a határidő betartása

A nyugdíjkiszámítás időpontjának kiválasztásánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a megszerzett szolgálati idő mikor éri el a következő teljes évet, ugyanis lefelé kerekítenek ezen a téren, tehát akár néhány napnak is lehet nagy jelentősége.

Az is lehet ugyanakkor jó döntés, hogy valaki nem kéri még a határidő előtt a nyugdíjmegállapítást: ha tovább dolgozik, keresete növelheti a későbbi nyugdíjösszeget, illetve aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot, azaz legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább harminc nap szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. Ez 30 naponként az öregségi nyugdíj fél százaléka.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Unsplash)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.