Munkahelyi terror – Újabb bűncselekmények gyanúja a tyukodi polgármester ellen szexuális zaklatás miatt indult eljárásban

A munkahelyén és otthonában is terrorizált anyakönyvvezető ügyvédje szerint már rég be kellett volna fejezni a két éve tartó eljárást. A zaklatás mellett a nőt telefonon és szemtől-szemben fenyegették, autóval akarták leszorítani az útról a gyanú szerint.

2019. július 18., 13:30

Szerző: Bíró Veronika

Elkülönítik a tyukodi polgármesterrel szemben folyó eljárásokat egymástól, mert több bűncselekmény gyanúja merült fel. Az erről szóló két júliusi rendőrségi határozat szerkesztőségünk birtokába került.

C. Józsefet Németh-Kiss Pálma, a falu anyakönyvvezetője jelentette fel 2017 júniusában azzal az indokkal, hogy a polgármester rendszeresen molesztálta őt. Állítása szerint 2017 májusában a férfi az önkormányzat épületében fogdosta és a sarokba szorította, a karját megszorította, amellyel 8 napon belül okozó sérülést okozott az asszonynak. Németh-Kiss Pálma állításait tanú, orvosi lelet és poligráfos vizsgálat is alátámasztotta. A polgármester Fidesz-tagságát a botrány kirobbanása után felfüggesztették.

Az ügyben a Csengeri Rendőrörs szeméremsértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelyet 2018 februárjában bizonyítottság hiányában megszüntetett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azonban elrendelte a nyomozás folytatását, az ügy ezután a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságon folytatódott. A férfit itt hallgatták ki először gyanúsítottként, rabosítását követően.

Németh-Kiss Pálma idén májusban indítványozta, hogy a rendőrség hallgasson meg tanúként több olyan személyt, akik arról tudnak nyilatkozni, hogy a feljelentés óta a polgármester folyamatosan, minden eszközzel, hatalmával visszaélve próbálja elbocsáttatni őt munkahelyéről.

Az eljárás során azonban újabb bűncselekmények gyanúja merült fel. A Tyukodi Közös Önkormányzati Hivatal korábbi jegyzője kihallgatása alatt azt nyilatkozta, hogy a polgármester több alkalommal arra kérte, illetve utasította őt, hogy szüntesse meg a jogviszonyát Németh-Kiss Pálmának. A jegyző ezeket a kéréseket visszautasította, mire állítása szerint C. József azzal fenyegette meg őt, hogy úgy fog járni, mint a korábbi jegyző, akit szintén elbocsátott.

Németh-Kiss Pálma azt nyilatkozta, hogy a 2017. májusi eset óta a polgármester napi szinten gyakorolta vele szemben a hivatali visszaélést, zsarolta és fenyegette őt, lelki terror alatt és félelemben tartva őt. Elmondása szerint bosszúból nem hosszabbították meg lánya szerződését az óvodában, és a férfi folyamatosan azon dolgozik, hogy eltávolítsa az asszonyt a hivatalból.

Az anyakönyvvezető állítása szerint az is előfordult, hogy nem kapott meg ügyiratokat, vagy szándékosan rossz listát kapott, amely alapján nem megfelelő határozatot hozott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság határozata szerint a polgármester cselekményei alkalmasak lehetnek a kényszerítés bűntett, illetve a hivatali visszaélés bűntett gyanújának megállapítására. Ezért júliusban a bűnügyek elkülönítéséről határozott a szeméremsértés vétségének gyanúja miatt folyó eljárástól, és megállapította, hogy további vizsgálat indokolt.

A rendőrség egy másik, ugyancsak júliusi határozatában is elkülönítésről is rendelkezett. Eszerint Németh-Kiss Pálma májusi nyilatkozatában közölte, hogy egy alkalommal munkahelyén telefonon zaklatták, illetve a feljelentést követően autóval utazott haza, amikor a polgármester le akarta szorítani az útról az autójával. Elmondása szerint az autója gumijába szeget ütöttek, lánya autóján az ékszíjat elvágta valaki, a lakása hátsó kertjének kisajtóját kétszer szándékosan összetörték.

Németh-Kiss Pálma
Fotó: Németh-Kiss Pálma Facebook-oldala

A rendőrség szerint a beadványban megfogalmazottak a közúti veszélyeztetés bűntett, illetve a rongálás vétség gyanújára utaló információkat is tartalmaz, és ennek az ügynek is elrendelte az elkülönítését.

Az asszony ügyvédje, Helmeczy László úgy véli, hogy el lehet ugyan különíteni ügyeket, ha nincs egymással összefüggés, de ebben az esetben például a hivatali visszaélések és a szeméremsértés határozottan összefüggenek.

Az ügyvéd ráadásul indokolatlannak tartja, hogy az ügyben már két éve húzódik a nyomozás.

– Németh-Kiss Pálma ügyében két éve nyomoznak, már régen le kellett volna zárni az eljárást. Nem akármilyen ügyekben képviseltem ügyfeleket, de a négy évtizedes pályafutásom során ilyet még nem láttam. Ott kellene ülnie ennek a polgármesternek a vádlottak padján. Mit keres egy ilyen ember a polgármesteri székben?

– tette fel a kérdést Helmeczy László.

Az ügyvéd úgy látja, hogy semmilyen néven nevezhető indoka nincs annak, hogy a nyomozás ilyen sokáig húzódik, annak ellenére, hogy ügyészségi felügyelet van a nyomozásban.

Az új büntetőeljárás szerint a nyomozás három évig folyhat. Helmeczy László viszont hangsúlyozta, hogy a három év a nyomozás felső határa, azt törvény szerint a lehető legrövidebb idő alatt kell befejezni. Úgy véli, hogy gyilkosságok vagy kiterjedt bűnszervezetek esetében indokolt lehet az elhúzódó nyomozás, de jelen esetben már rég be kellett volna fejezni.

Németh-Kiss Pálma pár éve megözvegyült, kisebbik gyermekét egyedül neveli. Az ügyvéd elmondása szerint az asszony a feljelentés óta minden nap ki van téve atrocitásoknak. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy a polgármester ősszel indul-e a választásokon.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.