Megszüntették a fideszes államtitkár vejét érintő nyomozást, aki sajátjaként használja a közpénzből épült, lószoláriummal ellátott központot

2020. január 17., 13:55

Szerző:

Hiába lett botrány, majd költségvetési csalás miatt nyomozás annak a lovas központnak az ügyében, amely iskolásoknak és szakembereknek épült, de végül Czerván György fideszes képviselő veje használta. Az eljárást ugyanis simán megszüntették azzal, hogy nem találtak elég bizonyítékot visszaélésre. A hvg.hu a birtokába került határozat alapján azt írja, hogy hihetetlenül dilettáns nyomozás zajlott.

Tápiószentmártonban „lovas oktatóbázist" hoztak létre több mint 45 millió forint uniós és állami támogatásból, kifejezetten szakemberek képzésére és általános iskolások oktatására és sportolására. A létesítményt viszont Czerván György azóta újraválasztott fideszes képviselő, akkori államtitkár veje, ifjabb Galbács Ferenc és családja használta.

A lovascentrum létrehozásának egyik ötletgazdája, idősebb Bozsik József fogathajtó bajnok szerint súlyos visszaélések is történhettek az ingatlan kialakítása során. A létesítményt 2016 tavaszán adták át ünnepélyesen, ahol Galbács Ferenc apósa a térség képviselőjeként, államtitkárként parolázott Fazekas Sándor akkori agrárminiszterrel.

Bozsik konkrétan megnevezett olyan felszereléseket, berendezéseket, amely mások tulajdona volt, de kölcsönkérték, hogy a központban meglegyenek a papíron oda vásárolt dolgok. Így lett elhíresült példa a drága tételnek számító lószolárium, amivel az értékes lovakat melegítik edzés után, nehogy megfázzanak. Bozsik szerint a berendezést egy kecskeméti lovardából kérték kölcsön, majd miután lezajlott az átadás, visszavitték a tulajdonosának. A lényeg az volt elmondása szerint, hogy látszólag minden meglegyen.

Volt, amit használtan szereztek, pedig leszámlázták új vásárlásként, így például egy használt háztartási porszívóra fogták rá, hogy speciális lóporszívó.

A hvg.hu cikke után költségvetési csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozás indult. Nem hivatalból, hanem két feljelentés nyomán, hiszen Bozsik József fia, ifjabb Bozsik József, illetve a feljelentéseiről ismert Tényi István is a hatóságokhoz fordult.

A NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága 2019 decemberében szüntette meg az eljárást. Ezt azzal indokolták, hogy a nyomozóik nem találtak bizonyítékot arra, hogy költségvetési pénzt a jóváhagyott céltól eltérően használtak volna fel, vagyis nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

Volt olyan tanú, aki korábban a lovasközpontot üzemeltető egyesületnél vezető pozíciót töltött be. Ő alig várta, hogy tanúskodhasson, de a portáltól értesült arról, hogy vége az eljárásnak, miközben a hatóság meg sem kereste őt.

A NAV határozata szerint helyszíni ellenőrzést tartottak tavaly az oktatóbázison. Megállapították, hogy olyan sok idő telt el, hogy „a fogyóeszközök hiányából” adódóan nem lehet megállapítani, mi volt meg egyáltalán. Másrészt nem tudták ellenőrizni, „az ott látott tételeket ki és mikor szerezte be, és egyáltalán azonosak-e a kft. által kiállított számlán szereplő tételekkel”. Azt viszont megjegyezték, hogy a lószolárium megvan.

Nyugtázták, hogy a Facebookon végzett internetes adatszerzésük alapján rendszeres oktatási tevékenység folyik a lovas centrumban. A hvg.hu viszont erről egyetlen Facebook-posztot talált, pont ifjabb Galbács Ferenc közösségi oldalán. A lap szerint kérdés, hogy ezek szerint a NAV nyomozói az ügyben közvetlenül érintett rokon Facebook-oldalára kitett bejegyzést fogadtak el bizonyítékként.

A határozatban nyugtázták, hogy a nyomozás során az összes lehetséges és szükséges nyomozati cselekményt végrehajtották, majd megszüntették az eljárást.