Nyomoz a rendőrség a Farkasréti temetőben felállított Szálasi-emlékmű miatt

Szálasi özvegyének sírjára a közelmúltban végzett átalakítás során felkerült a „Szálasi Ferenc emlékére” felirat, a politikus fényképe, valamint egy nyilaskeresztre hasonlító szimbólum is. Ezeket az átalakításokat saját bevallása szerint a sír új rendelkezője, a Szálasit dicsőítő  Magyarelvű Mozgalom vezetője végezte el.

2023. március 9., 21:55

Szerző:

A hegyvidéki önkormányzat nem foglalkozik a Szálasi-emlékmű ügyével, amelyet egy szélsőjobboldali csoporthoz tartozó férfi állított a kerületben még februárban. A rendőrség nyomoz az ügyben, Szálasi ma élő rokonai is jelezték, hogy felháborítónak tartják a helyzetet. Az emlékmű felállítója viszont arról számolt be az rtl.hu-nak, hogy az emlékmű valójában nem emlékmű, a nyilaskeresztre hajazó szimbólumot pedig egy Vas megyei falu címeréből szedte.

Először a Mérce számolt be arról, hogy Szálasi özvegyének sírjára a közelmúltban végzett átalakítás során felkerült a „Szálasi Ferenc emlékére” felirat, a politikus fényképe, valamint egy nyilaskeresztre hasonlító szimbólum is. Ezeket az átalakításokat saját bevallása szerint a sír új rendelkezője, a Szálasit dicsőítő Magyarelvű Mozgalom vezetője, Papp Tibor Károly végezte el, aki megváltotta a sírhelyet, miután észrevette, hogy annak bérleti joga lejárt. Az átalakítás ellen Szálasi örökösei is kifogást emeltek, de mást nem tudtak tenni.

„Felháborító és szomorú, hogy semmi sem történt egy hónap alatt. Sem az öcsém, sem én nem tudok mit kezdeni a helyzettel. Én azon csodálkozom, hogy azok, akiknek lenne lehetőségük, eddig semmit nem tettek” – mondta az rtl.hu-nak Szálasi Rudolf, Szálasi Ferenc nyilas vezér unokaöccse.

Az RTL információi szerint a rendőrség tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt nyomoz, de gyanúsítottat még nem hallgattak ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő látogató a budapesti Farkasréti temetőben. MTI/Mohai Balázs)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.