Nyíregyházán megszűnhet a baleseti, a szülészeti-nőgyógyászati, az urológiai és a sebészeti ellátás

A kamara szerint elfogadhatatlan az ügyelet rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazás.

2021. február 23., 17:28

Szerző:

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint elfogadhatatlan az orvosok számára az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint az is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár.

A MOK elnöksége levélben arra kérte Jenei Zoltán országos kórházfőigazgatót, hogy ebben a két kérdésben, saját hatáskörben hozzon az orvosok számára megnyugtató, igazságos döntést, mert sokuk számára ez kulcskérdés az új szerződések aláírásánál.

Az orvoskamara az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, az orvosoktól kapott információk alapján az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyt megteremtő szerződéseknél a legnagyobb probléma az, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt az orvosoknak kevesebb lesz az órabére, mint rendes munkaidőben. Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti - bizonyos helyeken semmissé teszi - írták.

Ugyanígy elfogadhatatlan, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az országos kórházfőigazgató kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből - közölték.    

A kamara azt kéri Jenei Zoltántól, hogy e két kérdésben saját hatáskörében, még a szerződések aláírása előtt hozzon az orvosok számára  megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével.

Ellenkező esetben - írták - a kamarához eljutó hírek és megkeresések alapján a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás fog veszélybe kerülni.

Kunetz Zsombor eközben a Facebookon tette közzé azt a levelet, amelynek értelmében Kelet-Magyarországon megszűnhet a baleseti ellátás, ha a törvény változatlan marad. Kunetz később más osztályok levelét is közzétette.

A Debreceni Egyetem klinikájának traumatológiai és kézsebészeti osztályán dolgozók is egyértelművé tették, jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket. 

 (kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)