Nyilvánosságra került a borsodi háziorvosi ügyeletet vállalók száma

A KSH adatai alapján az érintett orvosok kevesebb, mint 2 százaléka fogadta el az új ügyeleti rendszert, miközben napokon belül életbe lépne a változás.

2023. március 24., 10:57

Szerző:

Hat háziorvos írta alá az ügyeleti szerződést Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében – tudta meg az Index az Országos Mentőszolgálattól.

A portál az előkészületek hatékonyságáról is érdeklődött. Az OMSZ-től kapott válaszban jelezték: „gondos előkészítő munka zajlott és zajlik, ami a szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakítását biztosítja”.

Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatban ez mit jelent, azt felelték, hogy március 20-ig bezárólag hat háziorvossal kötöttek szerződést, de hozzátették: további ötven szerződéskötés van folyamatban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 311 háziorvos praktizál Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, így ez azt jelenti, hogy egy héttel a változások életbelépése előtt az érintett orvosok kevesebb mint két százaléka fogadta el a kötelező változást.

Az OMSZ hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban jelentkező betegek enyhébb panaszokkal, háziorvosi ellátást igénylő problémákkal – 7-es fokozatú súlyossági skálán 0, 1, 2, 3 szintű kórképekkel – fordulnak az ügyelethez „így ellátásukra a háziorvosok a legalkalmasabbak”.

„Bízunk benne, hogy az eddig távol maradt háziorvosok is mielőbb bekapcsolódnak az ellátásba annak érdekében, hogy az ügyeleti rendszer zavartalanul működhessen” – emelte ki a mentőszolgálat.

Februártól Hajdú-Bihar vármegyében, majd márciustól Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs- Szatmár-Beregben lépett életbe a változás – emlékeztet az Index.

(Kiemelt kép: illusztráció - Kerényi Attila háziorvos beolt egy idős nőt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával nyírtelki háziorvosi rendelőjében 2021. március 24-én. Fotó: MTI/Balázs Attila)