Nyárias időt tartogat a szombat

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25 és 31 fok között várható.

2023. szeptember 1., 20:32

Szerző:

Éjszakára döntően kiderül az ég, északkeleten is szakadozik, csökken a felhőzet. Emellett helyenként pára, köd képződhet. Ezt követően holnap napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Míg ma csak az Alpokalja térségébe sodródhat be egy-egy csapadékgóc, addig szombaton már északkeleten is kialakulhat néhány zápor, zivatar.

A déli, délnyugati szél éjjel gyenge vagy mérsékelt lesz, holnap az északkeleti harmadban élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 9 és 16 fok között alakul, de a hidegre hajlamos részeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25 és 31 fok között várható – írja a met.hu.

 

Vasárnap észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, a legtöbb napsütés a délelőtt folyamán a déli országrészben lehet. A délután folyamán északnyugat felől elkezdődik a felhőzet csökkenése. Már reggel előfordulhat északon zápor, zivatar, napközben pedig már másutt is, elszórt jelleggel lehet csapadék.

Estétől jelentősen csökken a csapadék esélye, akkor legfeljebb az Alföldön, illetve a középső területeken lévő összeáramlási zónában fordulhat elő záporeső. Az északira, északnyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 24 és 29 fok között, északon 24 fok alatt alakul.

Európában nagyjából a 40. szélességi foktól északra ciklonok örvénylenek, addig Dél-Európa időjárását anticiklonális hatások alakítják. A kontinens északi részén jellemző a csapadéktevékenység a frontok mentén, legtöbb jelentés a Balti-tenger partvidékéről, valamint Franciaország északi feléből érkezik. Európa legmelegebb részein – Spanyolországban és a kontinens délkeleti tájain – még mindig 30 fok feletti csúcsértékeket mérnek. Hazánk a következő napokban egyre inkább anticiklon peremére kerül, melynek áramlási rendszerében melegebb légtömegek érkeznek fölénk.

(Kiemelt képümk illusztráció. Fotó: Chev Wilkinson / Image Source / Image Source via AFP)