November 1-től újra kötelező a maszk a közösségi közlekedés járművein

A súlyosbodó járványhelyzet miatt november 1-jétől, hétfőtől ismét kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a közösségi közlekedési eszközökön, így a BKK járatain is. A szabályozás az állomásokra és a megállóhelyekre egyaránt vonatkozik.

2021. október 31., 18:33

Szerző:

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) emlékeztetett: már a kormányrendelet bevezetését megelőzően is a maszkok használatát javasolták ügyfeleiknek, holnaptól ez viszont már kötelező lesz. A legfontosabb tudnivalók, ahogy arról írtunk korábban:

A közösségi közlekedési eszközök mellett az állomásokon és a megállóhelyeken, valamint a pályaudvarokon is viselni kell a maszkot. 

Akik nem tesznek eleget a kötelezettségüknek, azok az utazásból kizárhatók, és akár 8000 forintos helyszíni pótdíjat is kiszabhatnak rájuk. 

A BKK emellett hangsúlyozta, hogy a rendszeres fertőtlenítésnek és a maszkviselésnek köszönhetően a közösségi közlekedés továbbra is biztonságos választás. A szájat és az orrot eltakaró maszk az egyik leghatékonyabb eszköze a járvány elleni küzdelemnek. Az elmúlt időszakban a BKK szakemberei azt tapasztalták, hogy a budapesti utasok nagy többsége szabálykövető – írták, hozzátéve, hogy a jegy- és bérletvásárlás legbiztonságosabb módja a mobiljegy-alkalmazások egyike, amelynek segítségével az okostelefonokról bárhonnan megvásárolhatók a napijegyek és bérletek.

(kiemelt kép: Volánbusz MÁV pályaudvar Dorog, 2021. január 15. MTI/Máthé Zoltán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.